Filmski festival pod vedrim nebom u Splitu

Filmski festival pod vedrim nebom u Splitu

Regionalnom premijerom talijansko-albanskog filma ‘Zakleta djevica’ večeras se u ljetnom kinu ‘Bačvice’ u 21:30 sati otvara 8. Festival Mediteranskog Filma Split. Tijekom devet dana održavanja, do 13. lipnja na tri lokacije biti će prikazano 66 filmova iz 31 zemalje, od čega u dugometražnom programu čak osam regionalnih i tri nacionalne filmske premijere.

fmfs post 4

Ukupno, Splićani i njihovi gosti imaju priliku 45 filmova vidjeti prvi u Hrvatskoj, i to redom naslove koji su obilježili godinu u zemljama mediteranskog bazena, a nisu još ili se uopće neće naći u redovnoj kino distribuciji. Uz ‘Zakletu djevicu’, debitantski film redateljice Laure Bispuri koji je osvojio publiku i kritiku na ovogodišnjem Berlinaleu, festival će otvoriti i kratki film ‘Medo mali’ Igora Jelinovića.

Prvi put FMFS će van konkurencije prikazati i filmove iz Skandinavije i Meksika, kako bi publiku upoznao sa svojim projektom putujećeg ‘Kina Mediteran’ u sklopu kojeg već tri sezone uspješno diljem otoka i obale otvaraju više od 20 zatvorenih ljetnih kina. Nakon večernjih projekcija među borovima ljetnog kina ‘Bačvice’ svakog dana planirane su ležerne fešte, idealne za prve ljetne izlaske i međusobno druženje filmaša i publike.

fmfs post

Iz godine u godinu na Festivalu mediteranskog filma Split sve su popularniji i kratkometražni filmovi. ‘U besplatnom kinu u Galeriji umjetnina svaku večer ćemo prikazivati inozemne ‘kratkiše’ koji su zajedno osvojili više od 100 nagrada na festivalima diljem svijeta, što dovoljno govori o kvaliteti ovogodišnjeg programa za kojeg je pristiglo više od 250 prijava.’ – pohvalio se direktor festivala Alen Munitić.

fmfs post3

Iz programa kratkih hrvatskih filmova pod nazivom ‘Ješke’ svakako treba izdvojiti splitske filmove ‘Medo mali’ i ‘Dan Marjana’ Igora Jelinovića, ‘Vrag u gospođici Jones’ Josipa Lukića i film Sandre Sterle ‘Utvrda Utopija’. U programu su i hvaljeni film Hane Jušić ‘Da je kuća dobra i vuk bi je imao’, ‘Odvajanje’ Nine Violić te dokumentarci ‘Ana trg’ Jelene Novaković i ‘Riba ribi grize rep’ Nevena Hitreca. Prvi put u programu su i dva animirana naslova, ‘Razgovor’ Ane Horvat i ‘Levitacija’ Marka Meštrovića.

fmfs post 3

Bogat i raznovrsan program Festivala Mediteranskog Filma Split te svakako uživanje u filmskim večerima pod vedrim ljetnim nebom razlog su da vaša prva ovoljetna destinacija bude baš grad Split te da festivalom započnete turneju po Jadranskoj obali. Više informacija o festivalu i programo možete saznati na fmfs.hr.

Učitati još
Zatvori