5 albuma za 5 dana

5 albuma za 5 dana

Za manje od dva tjedna počinje jedan od najposjećenijih glazbenih festivala na svijetu. Održava se jednom godišnje u Inland Empire’s Coachella Valley u pustinji Colorado. Festival je osnovao Paul Tollett 1999. godine, a organizira ga Goldenvoice. Na festivalu nastupaju glazbenici raznih žanrova, od rocka, indiea, hip hopa do elektronske glazbe. Festival osim glazbe predstavlja umjetničke instalacije i skulpture što je bez obzira na primarni glazbeni karakter festivala iznimno značajan i zanimljiv dio ponude festivala.

Na festivalskom području nekoliko pozornica kontinuirano ugošćuju glazbenike koji nastupaju u živo. Više je glavnih pozornica: “Coachella Stage”, “Outdoor Theatre”, “Gobi Tent”, “Mojave Tent” i “Sahara Tent”. Pored glavnih pozornica koriste se i manje, “Oasis Dome” i nova “Yuma” pozornica. Nastupi se odvijaju dva vikenda za redom u trajanju od tri dana od petka do nedjelje, s istim izvođačima. Ove godine zabilježite datume od 10. do 12. travnja te od 17. do 19. travnja kada će nastupati preko 180 izvođača.

coachella post

Povodom nadolazeće Coachelle donosimo vam prijedloge pet albuma koji svaki na svoj način obilježili festival:

coachella

1. Amy Winehouse je 2007. izvela svoj hit “Back to Black” sa istoimenog albuma izdanog godinu dana ranije. Nekoliko puta je nastupala na Coachelli te je jedna od britanskih izvođača koji su ostvarili iznimno uspješnu karijeru u SAD-u.

2. Arcade Fire su 2005. izveli svoj hit i četvrti singl sa njihovog debitanskog albuma “Funeral” koji je tada držao 19. mjesto na britanskoj top ljestvici. Česti su gosti na festivalu te ih možemo smatrati i na neki način jednim od domaćina festivala. Na žalost ih nećemo moći gledati na ovogodišnjoj Coachelli, no to nas ne sprečava da ih uvrstimo u našu ovotjednu preporuku.

3. Novozelandska kantautorica Lorde debitirala je na prvoj poziciji novozelandske glazbene top ljestvice sa svojim singlom “Royals”. Singl je također dosegao prvo mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici u 2013. godini, s čime je postala prva novozelandska samostalna glazbenica koja je imala broj jedan pjesmu u SAD-u, te najmlađa glazbenica koja je dospjela na najvišu poziciju Billboard Hot 100 od 1987. godine. Njezin debitantski album, “Pure Heroine”, objavljen je u rujnu 2013. godine. Početkom 2014. godine, osvojila je dvije nagrade Grammy, za pjesmu godine i najbolji pop samostalni nastup, obje za pjesmu “Royals”. Na Coachelli je nastupila prvi put 2014. godine.

4. Gorillaz je virtualni britanski bend nastao 1998. godine. Osnovali su ga Damon Albarn i Jamie Hewlett. Bend čine četiri animirana člana: 2D, Murdoc Niccals, Noodle i Russel Hobbs. Članovi su posve fiktivni te djeluju u svom fiktivnom svijetu web stranice, glazbenih videa te drugih medija kao što su animirani filmovi. Njihova glazba je spoj raznih žanrova gdje je Albarn jedini stalni autor. Na festivalu su gostovali 2010. godine s čime su označili svoj “comeback”.

5. Zadnji prijedlog je prošlogodišnje iznenađenje festivala, debi singla “West Coast” s albuma “Ultraviolence” autorice Lane del Rey koja je s tim nastupom briljirala na festivalu.

Foto: coachella.com

Učitati još
Zatvori