Najveća izložba mladih umjetnika

Najveća izložba mladih umjetnika

Ivan Tudek, Wind of Change

Ivan Tudek, Wind of Change

U četvrtak, 10. studenog 2016. godine u 19 sati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma 16 otvorit će se 33. SALON MLADIH – TROŠKOVNIK prema koncepciji Martine Miholić i Mije Orsag. Riječ je o referentnoj izložbi koja predstavlja presjek aktualne likovne scene mlađe generacije i predstavlja nova umjetnička imena.

Luka Kedžo, KYKLOP G.M.B.H.

Luka Kedžo, KYKLOP G.M.B.H.

Cilj 33. salona mladih je preispitivanje modela financiranja umjetničkog rada kao i egzistencije mladih umjetnika. Salon mladih nastojat će odgovoriti na pitanja koliko je opstanak moguć i kojim se sve sredstvima borimo za boljitak kulture i umjetnika kao individue. Koliko prostora ostaje za potvrđivanje umjetničkog identiteta pojedinca, ali i kulturnog identiteta zemlje? Istovremeno, koliko trenutačna situacija ipak razvija kreativnost umjetnika koji ne odustaju od svoje vokacije?

Jelena Azinović, U se, na se, poda se

Jelena Azinović, U se, na se, poda se

Kustosice 33. salona mladih odlučile su problematizirati načine na koji se umjetnik može boriti za svoju egzistenciju te žele predstaviti praktičan presjek metoda i rezultata kojima umjetnik potvrđuje svoje postojanje i djelovanje unutar sve labavije kulturno-umjetničke scene. Problem počinje među mladim generacijama, već pri odabiru zvanja i upisu na umjetničke akademije, a manifestira se u trenutku u kojem pojedinac više nije zaštićen institucijom i izlazi u realnost. Mladi se umjetnici većinom zapošljavaju na radnim mjestima neusklađenim sa strukom i razinom obrazovanja, nevezanim uz struku, a često struku u potpunosti napuštaju, kako bi osigurali osnovne životne uvjete. Samim time, odriču se vremena potrebnog za osobni umjetnički rast i razvoj. Posljedično, ovakav razvoj događaja, u pitanje dovodi i kvalitetu opće umjetničke produkcije te čitave kulturne scene.

Tonka Maleković, Tranzicija

Tonka Maleković, Tranzicija

Koji su umjetnici i umjetnice izabrani za izlaganje te koji su i pozvani možete saznati na hdlu.hr. No, osim glavne izložbe ovogodišnji Salon mladih donosi još jednu izložbu u Galeriji Proširenih medija (PM) i to pod nazivom Izložba nagrađenih autora 32. salona mladih: Fran Makek i Mak Melcher.

Mario Matoković, Prolaznost

Mario Matoković, Prolaznost

Bogati program Salona počinje 10. studenog otvorenjem u 19 sati i nastavlja se predavanjima sve do zatvaranja glavne izložbe 11. prosinca 2016. godine. Sve detalje o cijeni ulaznica i programu predavanja možete saznati na hdlu.hr, a sva pitanja o Salonu možete poslati i na hdlu@hdlu.hr.

Pavle Pavlović, Sinnerman

Pavle Pavlović, Sinnerman

 

Učitati još
Zatvori