Kako je 2017. postala godina queer filmova

Kako je 2017. postala godina queer filmova

Moonlight

Danish Girll & Moonlight – uvođenje queer fimova u komercijalna kina

Film iz 2015. koji je otvorio vrata queer tematici i uveo ju je u kina te na velika platna i blockbustere i komercijalne filmske projekte, svakako je The Danish Girl. U kina je došao krajem 2015. godine, taman za utrku za Oscare, a u naša kina krajem siječnja 2016. Nakon njega čekali smo cijelu godinu da isti (ili barem jako sličan) uspjeh napravi film Moonlight. Ostavio je toliki utisak da se o njemu stalno i danas priča, a osvojio je na kraju i 3 Oscara za kategorije Najboljeg igranog filma godine, Najbolji scenarij – Barry Jenkins (scenarij) i Tarell Alvin McCraney (priča) i na kraju nagradu u jednoj od kategorija s najviše pozornosti – ona za Najboljeg glumca u sporednoj ulozi.

Moonlight je film o bezvremenskoj priči ljudske povezanosti i samootkrivenja. Priča prati život mladića, od njegovog djetinjstva do odrasle dobi, te kako nalazi svoje mjesto na ovome svijetu u teškoj i opasnoj četvrti Miamija, no isto tako prati priču traženja i otkrivenja njegove seksualnosti. U filmu glume odlični Naomi Harris i Mahershala Ali.

Battle of the Sexes 1

Filmovi u 2017.

Battle of the Sexes sljedeći je film koji je nastavio temu, no ovaj put kroz istinitu priču o teniskom meču iz 1973. i to između Billie Jean King i Bobbyja Riggsa. Valerie Faris, režiserka najpoznatija po prekrasnom filmu Little Miss Sunshine, i režiser Jonathan Dayton ostvarili su film u kojemu su Steve Carell i Emma Stone briljirali u svojim ulogama. Ovaj sport biopic film donosi jednu od najupečatljivijih scena u filmskoj povijesti – onu u emotivnu, koja se odvija u svlačionici. Emma Stone u filmu glumi lezbijku, sportsku ikonu, neustrašivu osobu koja je spremna riskirati sve. Iako film prati radnju o krucijalnom teniskom meču, u pozadini se odvija jedna prekrasna ljubavna priča između neustrašive sportašice i frizerke, ljubavi njezinog života.

Battle of the Sexes 3

Battle of the Sexes2

Iznenađenje godine svakako je film Princess Cyd. Radi se o filmu koji donosi priču o tinejdžerki koja je u potrazi za svojim identitetom. Cyd je šesnaestogodišnjakinja, glumi ju Jessie Pinnick, čiji život se vrti oko sporta i treninga. Ona provodi ljeto u Bostonu sa svojom tetom Mirandom, glumi ju Rebecca Spence, od koje se pomalo udaljila nakon smrti svoje majke. Zaljubi se u androginu baristicu kojoj se u isto vrijeme sviđa susjedin sin. Ova pomalo komplicirana priča najbliža je stvarnom životu što ćemo, izgleda, ove godine vidjeti i to na elegantan i prirodan način obrađenu temu coming of age filmskog žanra.

Scenarij i režiser Francis Lee ove je godine u kina prikazao svoj debi – film God’s Own Country. Prekrasno snimljen, u dokumentarističkom stilu, ovaj film podiže gay tematiku na novi nivo. Donosi priču o mladom muškarcu Johnnyju (glumi ga Josh O’Connor) koji se bori s obitelji, neposredno nakon što je njegov otac doživio moždani udar. On se zaljubi u zaposlenika svoje obitelji i tu cijela priče kreće jednim drugačijim, realnijim smjerom nego što očekujete isprva.

I am Michael film je u kojemu glavnu ulogu ima James Franco. Film je to o Michaelu Glatzeu, gay aktivistu koji je osnovao Young Gay America da bi na kraju postao američki pastor. Jedna je od najkontroverznijih ličnosti u LGBTQI zajednici i pokretu u svijetu ikada. Film je svoju premijeru imao 2015. na nekoliko festivala, no trebalo je proći čak dvije godine da dođe u kina.

1-call-me-by-your-name-2.w710.h473.2x

Na poslijetku, film je koji je obilježio kraj godine – Call Me by Your Name. Divan je to indie film režisera Luce Guadagnina koji donosi romantičnu radnju, koja prije svega osvaja svojom atmosferom, vizualnim doživljajem i blagim, laganim ljetnim ritmom. Ako ste ljubitelji filma A Bigger Splash s Tildom Swinton i Ralphom Finnesom te Dakotom Johnson iz 2015. godine., remakea La Piscina iz 1969. s Romy Schneider i Alainom Delonom, onda će vam se ovo njegovo novo ostvarenje jako dopasti. Film je ekranizacija uspješnog romana kojeg potpisuje André Aciman.

Film donosi romantičnu radnju o odnosu između mladića Elija i američkog studenta Olivera koji dođe živjeti u kući Elijevih roditelja tijekom ljeta. Elio i Oliver otkriju osjećaje koje njeguju jedan prema drugome i upute se u ljetnu avanturu koja će im zauvijek promijeniti živote. U filmu glume Armie Hammer i Timothée Chalamet, a film se počeo prikazivati u kinima početkom studenog. ako ga do sada niste pogledali, donosimo trailer koji prilično vjerno prenosi tu atmosferu karakterističnu za filmove s potpisom Guadagninija.

MV5BMzQyNjkzNTQwNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNzI1ODE5MDI@._V1_SY1000_SX1500_AL_

gallery-1485441012-call-me-by-your-name-2

Učitati još
Zatvori