13. ZFF donosi poslasticu za sve
ljubitelje Orsona Wellesa

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU, koja se otvara 18. studenog i trajat će do 16. prosinca, Zagreb Film Festival obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku.

Jeanne Moreau i Orson Welles na Hvaru 1967.

Jeanne Moreau i Orson Welles na Hvaru 1967.

Retrospektiva uključuje nekoliko Wellesovih ostvarenja, film u kojem je ostvario manju, ali pamtljivu ulogu te TV emisiju snimljenu tijekom njegovog boravka u Zagrebu. Izložba donosi dokumentaciju Wellesovih posjeta Hrvatskoj i materijale koji bilježe njegova sudjelovanja na našim prostorima.

orson welles post Otelo

Tijekom obilježavanja godišnjice moći će se pogledati  film ‘Stranac’, jedini njegov film koji je doživio značajniji uspjeh na kino-blagajnama te ‘Proces’, atmosferično ostvarenje hvaljeno zbog izuzetne kamere i sugestivne scenografije koji je sniman i na nekoliko zagrebačkih lokacija, od kojih je najambicioznija bila ona na Zagrebačkom velesajmu gdje je napravljen velebni ured Jozefa K. U sklopu retrospektive prikazuje se i ‘Tajna Nikole Tesle’, film Krste Papića u kojem je Welles odigrao kratku, ali pamtljivu ulogu američkog magnata J. P. Morgana, jednog od Teslinih financijera.

Orson Welles na Hvaru

Orson Welles na Hvaru

Kao posebnu poslasticu za TV nostalgičare, selektor Daniel Rafaelić u program je uvrstio emisiju ‘TVZ 3, 2, 1… Kreni!’ iz 1979. godine. Ovom prilikom donosimo ekskluzivni isječak iz spomenute emisije koju su vodili Ante Peterlić i Ranko Munitić u kojoj je Orson Welles gostovao u studiju TVZ u pratnji Oje Kodar. U isječku koji je bio izbačen iz objavljene verzije, Welles govori o jednoj od najvećih tajni povijesti filma – riječi rosebud, koju građanin Kane u istoimenom filmu izgovara na samrti.

Osim filmskog programa u Gluptoteci HAZU prikazat će se dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj, no izložba pokazuje i radove hrvatskih umjetnika koji su povezane na neki način s Wellesovim opusom tako da će posjetitelji moći pogledati i radove Danka Friščića, Luke Hrgovića, Željka Kipkea, Božice Dee Matasić, Antuna Borisa Švaljeka i Mije Vesovića.

Orson Welles na snimanju filma 'Proces'

Orson Welles na snimanju filma ‘Proces’

Učitati još
Zatvori