Spektakularni događaji na zvjezdanom nebu u kolovozu

Zvjezdano nebo u kolovozu

Kolovoz donosi pregršt aktivnosti na noćnom ljetnom i zvjezdanom nebu. Već od 2. kolovoza moći ćete uočiti kako se Mjesec i Saturn približavaju jedan drugome, kako bi se na kraju poredali tako da golom oku Saturn izgleda kao žuta zvijezda. No, obično promatranje kroz teleskop otkriva njegove karakteristične prstenove.

Djelomična lunarna eklipsa desit će se za svega četiri dana – na 7. kolovoza. Cijeli događaj trajat će otprilike dva sata, a može se promatrati od 15 i 50 UT do 20 i 51 ut. Najbolje će se vidjeti oko 18 i 20 UT, prema NASA-inoj procjeni. Većine Europe (a to znači i Hrvatska!) i Afrike imat će tu priliku, no najbolje lokacije na Zemlji svakako su Indija i zapadna Kina. tek 8. kolovoza bit će vidljiva u istočnoj Aziji, Indoneziji, Australiji i Novom Zelandu.

Kiša Perzeida

Nakon još nekoliko dana na nebo dolazi pravi spektakl – kiša Perzeida! 12. kolovoza, od 13 sati nadalje nebo će obasjati kiša meteora. Nađete li se van urbanih područja, svakako planirajte gledanje kiše meteora – ipak se radi o pravo spektaklu na nebu. Tradicionalno, od kraja srpnja pa do kraja kolovoza, možemo na noćnom nebu vidjeti kišu meteora znanu kao Perzeidi ili Suze svetog Lovre. Radi se o komadima svemirskog otpada koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokog kometa Swift-Tuttle, koji redovito prolazi pored Zemlje.

Potpuna solarna pomrčina bit će 21. kolovoza. Tada Mjesec prekrije cijeli disk Sunca i na kratki moment stvori neobičnu, ‘sumrak’ atmosferu.

Foto: Instagram

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori