Kako maksimalno iskoristiti potencijal svakog dana?

Živimo prebrzo i to je definitivno jedan od najvećih problema modernog doba. Zapravo, nismo u problemu zbog brzog življenja nego zato što ne znamo kada niti na koliko stati. Mnogi od nas su se našli u začaranom krugu nemogućnosti da odvoje posao od privatnog vremena i sve dovedu u savršeni balans, ili barem dovoljno uravnoteže kako bi u potpunosti bili zadovoljni svojom svakodnevicom i svojim životom.

Istina je da život danas traži puno planiranja, da je gotovo nemoguće uskladiti apsolutno sve radne obaveze bez da ste ih rasporedili po važnosti i stavili u kalendar. No što je sa slobodnim vremenom? Za potpuno iskorištavanje slobodnih sati također je pametno dobro isplanirati svaki korak i izvući maksimum iz svakog dana. Divimo se onim ljudima koji naizgled stižu sve i pritom izgledaju savršeno staloženo, no činjenica je da oni svoj raspored pomno planiraju. Svima nam je na raspolaganju isti broj sati; uz malo truda i planiranja i vi ćete u svakom svom danu moći prepoznati njegov puni potencijal.

Užurbani način života utječe na sve

Kada smo užurbani i trčimo bezglavo od zadatka do zadatka, puno toga pati. Pati naša psiha, stres počinje uzimati svoj danak, rastreseni smo i razdražljivi. No osim psihe pati i tijelo, jer mozak na kraju krajeva ipak upravlja svim procesima. Brže starimo, a ako posljedice ne osjećamo izvana, osjećamo ih iznutra. Na metabolizmu, probavi, konstantnom umoru…

Osim što bismo trebali obratiti pozornost na svoju psihu te se kroz kućni wellness svakodnevno pobrinuti da se u glavi osjećamo dobro, trebali bismo obraćati pažnju na sve što unosimo u tijelo. Nahraniti tijelo i um morao bi biti prioritet za svakoga od nas, a najčešće baš na hranu i namirnice zaboravljamo obratiti posebnu pozornost. Sve to rezultira preskakanjem obroka, konzumiranjem junk fooda, neredovitim rasporedom i slično, što s vremenom uzima danak.

Briga za tijelo treba biti broj 1

Sve smo svjesniji kako se izbori u prehrani mogu upotrijebiti da bi iskoristili potencijal svakog dana. Nećemo birati ono što nas uspavljuje ili opterećuje već želimo obrnuto, lagane namirnice da se osjećamo što poletnije kako bi se uhvatili u koštac sa svim zadacima.

Zbog načina života, ali i kemijskog sastava tijela, što smo stariji to se sve više susrećemo s namirnicama nakon unosa kojih se ne osjećamo dobro. O glutenu se priča naveliko, a kamen spoticanja za mnoge su i mliječni proizvodi životinjskog podrijetla. Teško se pomiriti s činjenicom da najdražu jutarnju šalicu kave više ne možemo piti s kravljim mlijekom, no to ne znači da u njoj ne možemo jednako uživati. Nekad prvi izbor isključivo vegana i vegetarijanaca, napitci biljnog podrijetla na bazi kokosa, riže, zobi i slično, sve su popularniji čak i među publikom koja nema zdravstvenih problema i samo se želi usmjeriti na prehranu biljnog podrijetla te obogatiti svoj jelovnik.

Prednosti prehrane biljnog podrijetla

Napitci biljnog podrijetla možda su najviše u svakodnevni rječnik ušli s povećanom pozornošću prema trendu zdrave prehrane i zdravog lifestylea koji su uvelike popularizirale društvene mreže. Dodavanjem rižinog, bademovog, kokosovog ili sojinog napitka u smoothie napitke ili chia zdjele koje gledamo na Instagramu ili Pinterestu, otvorilo je široj publici pogled u jedan novi lifestyle, čak i ako smiju piti mlijeko životinjskog podrijetla.

Prilagodba jelovnika i usmjeravanje k plant based, odnosno prehrani biljnog podrijetla danas je lakše no ikad. Broj studija koje su utvrdile da prehrana koja obiluje biljnim namirnicama djeluje povoljno na očuvanje zdravlja vrtoglavo raste. Kada je pravilno isplanirana i izbalansirana, vegetarijanska prehrana može osigurati sve potrebne nutrijente.

Prednosti prehrane biljnog podrijetla ili barem uravnoteženije prehrane s naglaskom na biljne proizvode su brojne. Ona ima moć transformirati kako se osjećamo tokom cijelog dana te znatno utjecati na zdravlje. Prehrana koja se bazira na životinjskim proizvodima može biti većinski uzročnik problema sa zdravljem kao što su visoki krvni tlak, bolesti srca, problemi s cirkulacijom, reumatizam, kostobolja, neurodermatitis te neke vrste raka. No ne samo to, ona je puno kompleksnija za probavu te može ostaviti posljedicu težine u želucu ili neobjašnjivog umora i nedostatka energije na svakodnevnoj bazi.

Novi brend u Hrvatskoj – AdeZ

Za sve koji traže raznovrsne biljne hranjive tvari kako bi uravnotežili svoju prehranu, znajući da više od dvije trećine naših dnevnih nutritivnih potreba treba dolaziti iz biljnih izvora, na tržište je stigao novi brend koji će u recikliranom pakiranju ponuditi baš ono što vam treba za recepte koje želite isprobati – AdeZ. Asortiman uključuje tri kombinacije okusa u malim pakiranjima: badem s mangom i marakujom, zob s jagodom i bananom te kokos sa šumskim voćem, dovoljni su za jedan obrok i predstavljaju jedinstvenu kategoriju u tom segmentu napitaka, te četiri opcije u velikom pakiranju (800 ml): soja, badem, riža i kokos.

AdeZ napitci u malim pakiranjima dizajnirani su za konzumaciju u pokretu, uvijek ih možete imati sa sobom, a u jednoj će bočici donijeti sve što vam treba za dnevno funkcioniranje. Kokosov, rižin, sojin i bademov napitak u velikom pakiranju je pak dizajniran za svaki frižider te ga spremno možete ubaciti u svaki doručak – smoothie, chia puding, smoothie zdjelu, ili poslijepodnevni lagani snack, kavu pa čak i čaj ako ga inače pijete s mlijekom.

Samo konstantnom brigom za sebe, svoje tijelo i svoj um, možemo sa sigurnošću znati kako ne gubimo niti trenutka, kako uvijek stremimo maksimumu i spremni smo na carpe diem, da iskoristimo dan, tjedan, godinu i svoj puni potencijal.

Foto: Sanja Jagatić


Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori