Spicy juhe od rajčice za hladnije dane

Spicy juhe od rajčice za hladnije dane

Juha od rajčice 1

@occasionallyeggs

Prava jesenska juha i omiljeno detox jelo svakako je juha od rajčice. Uživali smo u okusima ovog svestranog povrća tijekom ljeta u obliku raznih šalša, umaka i gazpacho juhe, a sada je na red došla ta crvena božanstvena tekućina pojačana začinima koji će, ne samo protresti naše okusne pupoljke, već i ojačati organizam i imunitet kako bi se mogao nositi sa sezonom prehlada, viroze i gripe. I odlično će nas ugrijati.

Osnova svih recepata juhe od rajčice jest kilogram opranih i očišćenih od petiljki rajčica koje ćete preliti s vrelom vodom i ostaviti da tako odstoje nekih 10-ak minuta. Na taj način ćete ih jako lako oguliti i skinuti im kožu. Oguljene rajčice narežite na kockice od centimetar ili dva u promjeru i bacite na već nekoliko minuta prženi luk na maslinovom ulju. Dobro promiješajte te dodajte par sitno nasjeckanih ili ugnječenih češnja bijelog luka, tj. češnjaka. Pustite da kuha do deset minuta, posolite i popaprite po želji te sklonite na stranu.

juha-od-rajcice-2

@veganricha

Ovoj bazi juhe od rajčice dodajte onoliko vode koliku gustoću želite postići te sljedećim kombinacijama začina možete ostvariti tri različite juhe, svaku specifičnu zbog svoje jedinstvene arome, pa i izgleda i boje.

Prvu juhu ćete napraviti tako da ćete vratiti juhu na laganu vatru i postepeno dodavati (na kilogram rajčice) dupkom punu žlicu kurkume. Pustite da malo provrije, minutu-dvije i to je to. Bogata aroma nastala miješanjem ovih dvaju namirnica ispunit će kuhinju, no i vas u tili čas! Odlična je u borbi protiv sezonskih virusa i bakterija.

juha-od-rajcice-3

@shannawashungry

Sljedeću ćete napraviti na isti način, samo što ćete sada dodati naribani đumbir pomiješan s korijanderom, nemojte biti baš ‘široke ruke’, polako dodajte začine u malim količinama kako se ne biste ‘zeznuli’ i završili sa skoro nejestivom juhom. A granica između odličnog i bogatog okusa te nejestivog u ovom slučaju je prilično tanka. Oprezno – za što bolji okus.

juha-od-rajcice-5

@rawveganblonde

Treća je klasična indijska intervencija jer ćete svoju juhu od rajčice začiniti s curry mješavinom začina. No, za razliku od prethodne dvije varijante ovaj ćete začin dobro prokuhati pet do deset minuta u juhi kako bi imao najbolji efekt.

Bilo koju od ovih juha servirajte uz domaći preprženi kruh, natrljajte ga s malo bijelog luka, slobodno dodajte kockice preprženog kruha u juhu, na tanke kolutiće rezan poriluk ili luk te čips od kelja, prilozi su neograničeni… i ostvarili se ukusno predjelo ili lagani ručak pun zdravih i dobrih sastojaka.

juha-od-rajcice-4

@nashvillefarmersmarket

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori