Journal Supertalent: Ana Jelić

Image00001

Sljedeća gošća naše rubrike Journal Supertalent djeluje na toliko kreativnih polja da bi se legitimno mogli zapitati postoje li superjunaci tj. superjunakinje? Ana Jelić je glazbenica u bendu Lika Kolorado, modna i produkt dizajnerica, a u zadnje vrijeme krenula je i u još jednom kreativnom pravcu. Što sve, nama naizgled s lakoćom, stvara i kako izgledaju njezini kreativni procesi, pročitajte u nastavku…

Djeluješ na poljima vizualnog, glazbe, kao produkt dizajnerica, modna dizajnerica i keramičarka… Kako bi sebe opisala? Kada bi te netko pitao ono često i uobičajeno pitanje – što radiš ili čime se baviš?

Obično kažem da se bavim dizajnom dok ne krenu potpitanja kakvim i onda krene rasprava. Glazbu najčešće spominjem kao sporednu aktivnost, iako je sve krenulo od glazbe. Prvo sam se počela baviti modnim dizajnom jer sam za svoj bend The Rock Flock počela dizajnirati odjeću za sebe i sestru, tako je nastao brend Amnezie. Dizajn interijera je krenuo nekako usporedno s tim, kad sam otkrila termin dizajn, negdje krajem osnovne škole. Obožavala sam svakakve časopise te sam tako počela kupovati Elle decor, Bauhaus, imam prve brojeve časopisa Moja4zida. Tu je zapravo krenulo to putovanje.

Image00002

Image00003

Kako izgledaju tvoji kreativni procesi – na primjer uspoređujući glazbeno stvaranje i ono dizajnersko?

Stvaranje nekog dizajna mogu usporediti sa stvaranjem glazbe i to kroz formu. Glazba se može prikazati grafički, primjerice ton u glazbi se može prikazati kroz tonove boje, forma skladbe, skup tih zvukova tvori nekakav jedinstveni dizajn. Sve što stvaram, stvaram kroz nekakve imaginarne oblike.

Veliko tj. široko polje interesa često odvodi u disperznost i manjak koncentracije i kod nekih kreativaca čak do odustajanje od nekih ideja ili projekata? Kako se ti boriš s time?

Slobodno ću reći za sebe da sam zakleti formalist. Inače sam vrlo radikalna kao osoba, što smatram dobrom osobinom u procesu stvaranja, jer se ne zamaram nepotrebnim sitnicama i ne gubim vrijeme na gluposti. Pri tome ne smatram tu osobinu baš dobrom u socijalnom životu.

Smatram isto tako da je dobro istraživati na različitim poljima jer jedna ideja dovodi do druge. Dizajn nema granica, umjetnost isto tako. Ne postoje više barijere koje uniformiraju jedno polje interesa, primjerice slikarstvo kao puko slikanje. Često sam se pokušavala uniformirati u jednom polju, ali mislim da je takav način razmišljanja prošlost. Sve više mladih i uspješnih ljudi u svijetu djeluje na više polja upravo zbog poboljšanja koncentracije, traženja rješenja, umrežavanja s ljudima. Tako sam se slučajno počela baviti glumom i modelingom, pa često idem i na castinge. Bitna mi je ekspresija koju emitiram, sve je to svojevrsna vježba koncentracije, transformacije ali i dobra prilika za upoznavanje ljudi.

Image00004

Image00005

Bez obzira na više talenata, imaš svoj stil – bio on u glazbi, odijevanju ili dizajnu… Prepoznajem ga kada čujem glazbu ili kada vidim ono što radiš. Trudiš li se da tvoja osobnost dođe do izražaja ili je to nešto na što uopće nemaš utjecaja?

Trudim se da je sve što radim iskreno, uvijek se držim tih nekih svojih osobnih zakona, bilo to u odijevanju, stvaranju glazbe ili oblikovanju nekog predmeta. Sve što radim nikada ne smije izgledati ili zvučati kao nešto što sam već negdje čula ili vidjela. Čim mi se dogodi neka sličnost s nečim već viđenim, moram promijeniti pa iako i na “gore” nego što je. Ne volim savršenstvo i ustaljene norme o ljepoti. Način na koji se izražavam mora biti izraz moje osobnosti, mora se moći iščitati.

Koliko je teško vremenski, organizacijski pomiriti sve ‘poslove’?

Navikla sam imati puno obaveza jer sam kao dijete išla u glazbenu školu, učila jezike, bila sam izviđač i sve sam stizala bez problema, jer su mi te obaveze uvijek bile bitnije od škole. Nisam nikada voljela ići u školu jer je to bilo nešto obavezno i apsolutno nekreativno, dok su mi druge obaveze bile moj izbor, nešto što sam žarko željela, tako da sam stekla dobru kondiciju i organizacijske sposobnosti, a uvijek sam morala biti najbolja u svemu,tako da sam se morala jako potruditi da sve funkcionira. Koliko god nisam voljela tu školu, morala je funkcionirati da se mogu baviti stvarima kojima volim. Danas mi je drugačije jer sa si posložila život tako da radim ono što volim. Trenutno radim na tekstilnim minijaturama koje će biti izložene u galeriji Bernardo Bernardi, otvorenje je 17. travnja, slobodno dođite. Nakon toga ćemo se vidjeti na ovogodišnjem Tjednu dizajna u Tehničkom muzeju.

Image00006

Image00007

Pod zadnje – bacila si se u keramiku. Reci nam nešto više o tome… Što možemo očekivati na tom polju?

Oduvijek sam voljela modelirati i volim “zaprljati ruke”. Obožavam glinu i odlučila sam se upisati na nekakav tečaj keramike, ali s obzirom na sve obaveze, tek je sad došla na red. Proizvodi od keramike su isto tako i grana produkt dizajna, samo je razlika u mediju koji oblikujem, u ovom slučaju je to glina. Pohađam individualni tečaj kod keramičarke Bosiljke Bahat i oduševljena sam jer me vodi u smjeru razvijanja mog stila koji je dobro prepoznala. U procesu nastanka je moj novi brend Miss Ceramics koji će se više referirati kao “home decor”. Htjela bih objediniti sve što radim na jedno mjesto u smislu nekakvog gift shopa, to mi je trenutno najteži dio na kojem radim, ali mislim da sam našla rješenje 😉

Za kraj – kada i gdje ćemo Liku Kolorado moći uskoro slušati?

Što se Zagreba tiče na vratima je Biggest Little Rock festival koji se održava 26.-28. travnja u Hard placeu, mi nastupamo 26.travnja, a nakon toga ćemo se vidjeti na INMusic-u na Jarunu čemu se posebno veselim. Ostale koncerte možete provjeriti na našem Facebook profilu, a isto tako mežete nas pratiti i na Instagramu na kojem uvijek možete pogledati i storije koje uvijek radim live sa stagea.

Image00008

Image00009

Foto: Sanja Jagatić Photography

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori