Zašto su jesenske odluke bolje od novogodišnjih?

Početak nove godine ispred nas stavlja prazan list papira na koji ćemo ispisati naše ciljeve i želje za godinu ispred nas nebitno koliko mali ili veliki, realni i sanjarski oni bili. Osjećaj novog početka uvijek dolazi s osjećaj hrabrosti i naizgled bezgraničnim i beskrajnim mogućnostima. Dok većina taj čarobni trenutak pronalazi u prvom danu siječnja, drugi ga pronalaze na dan svog rođendana koji predstavlja osobniji i intimniji novi početak. Onaj isti prazan list ponovno se pojavljuje ispred nas spreman za svaku ideju i misao. Postavljanje novih ciljeva na prvi dan nove kalendarske godine ili nove godine u našem životu nije ništa neobično i novo.

NOVI POČETAK KOJI DONOSI JESEN

Iako donosi pozitivan osjećaj, prvi siječanj i rođendan mogu donijeti i pritisak s kojim se teško nositi. Velika većina novogodišnjih planova brzo pada u zaborav. Kad govorimo o novom početku, osobito o onom koji donosi nova godina, blagdansko razdoblje ispunjeno s nekoliko kolača i čaša vina previše i nekoliko novčanica u našem budžetu manje zasigurno ne donosi onaj željeni početni poticaj. Nezadovoljstvo je razlog zbog kojeg većina novogodišnjih odluka uključuje početak nove i, naravno, zdravije prehrane, redovitog vježbanja i štednje, ali i razlog zbog kojeg brzo odustajemo od gotovo svih ciljeva ispisanih na onom praznom papiru. Iako se nezadovoljstvo samima sobom nalazi iza velike većine novogodišnjih odluka i iako će neki u svoj njegovoj negativnosti pronaći potrebnu motivaciju, za druge ono će izazvati upravo suprotni efekt.

Za većinu nas koji u početku nove godine teško pronalazimo vrijeme za savršeni osobni novi početak, mjesec rujan i početak jeseni možda su onaj početak koji zapravo trebamo.

ZAŠTO JE POČETAK JESENI ONAJ POČETAK KOJI TREBAMO?

Promjenu sezona koju donosi rujan je oduvijek trenutak koji u modnom svijetu označava novi početak. U toj istoj promjeni sad sve više ljudi pronalazi savršeni trenutak za okretanje nove stranice, donošenje novih odluka i novi osobni početak. Razlog tome je što mjesec rujan donosi neki sasvim drugačiji novi početak. Manje očit i manje napadan početak koji iako donosi jasnu promjenu, donosi i manja očekivanja. Njegov rezultat su iskreniji ciljevi i promišljene odluke koje u entuzijazmu početka nove sezone onaj potrebni nalet motivacije. Osim promjene sezone, rujan je za sve nas nekad predstavljao i početak nove školske godine. Nebitno koliko daleko su dani u školskim klupama iza vas, deveti mjesec u godini uvijek će zadržati onaj osjećaj uzbuđenja novog početka.

U čemu je čarolija jeseni i donošenja rujanskih odluka? Iako se okretanje nove stranice i zapisivanje novih odluka na početku jeseni naizgled ne razlikuje od istog novogodišnjeg rituala, detalj koji čini veliku razliku nalazi se u nama. U našem početnom entuzijazmu koji zamjenjuje nezadovoljstvo kao početak, u manje očekivanom, ali ne i manje transparentnom početku, u iskrenijim željama i odlukama nastalim u nekom pozitivnijem osjećaju. Ako ste spremni za nove promjene koje prelaze granicu vašeg ormara, možda ih za vas donosi baš mjesec rujan.

Foto: Instagram

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori