Gastro odredište s najboljim pričama

Gastro odredište s najboljim pričama

Znamo da Jamnica pristaje uz svaki obrok. No, druženja uz kuhanje i uživanje u hrani sad se mogu spojiti i s gastro odredištem Jamnice – Jakuham.hr. Kako je došlo do toga? Inicijalna ideja je bila na više razina povezati Jamnicu s hranom i pružiti kupcima nešto vrijedno. I tako se rodila ideja o web stranici Jamnice na kojoj osim podataka o prirodnoj mineralnoj vodi, njezinim funkcionalnostima i povijesti mogu postojati i gastro priče. Da, dobro ste pročitali. Tko god je posjetio na JaKuham.hr shvatio je da je naglasak upravo na pričama, jer pored recepata raznih autora tamo se nalaze i priče koje prate svaki od tih recepata, a složit ćemo se da svi volimo priče. Tu su i fotografije koje pokazuju svaki od koraka pripreme.

jahuham-kremrizoto

Priču o kremastom rižotu pronaći ćete u rubrici JaKreiram, koja je jedna od 5 kategorija na JaKuham. Kategorije nisu podijeljene, kao što to obično biva, prema tipu jela, već prema kulinarskim sklonostima ovisno o tome volite li eksperimentirati ili preferirate jednostavno i povoljno, volite li starinske ili pak nove, egzotične recepte. Dakle, rubrika JaKreiram sadrži priče i recepte u kojima autori stvaraju kreativna jela pokazujući svu svoju maštovitost. To su kompliciraniji recepti, čije priče se rado čitaju. Primjerice, jedan od autora na JaKuham.hr je i Šime Sušić pobjednik prvog MasterChefa koji upravo u rubrici JaKuham ima najviše recepata i priča. I moramo vam otkriti tajnu, svi uključeni u projekt JaKuham oduševljeni su Šimom, jer znali su da je svestran još od doba MasterChefa kada je kao student povijesti i zemljopisa pobijedio u tom kulinarskom showu amatera, ali kad su stigle njegove priče… ako napišemo – Šime se može okušati u i u nekom natjecanju za najbolje kratke priče – bit će vam jasno u čemu je tajna.

jahuham-ramstel

JaPamtim je rubrika koju možemo nazvati i ‘retro’. Pa svi koji vole starinsko, bakine recepte i priče i ‘narodna’ jela sve to mogu pronaći u rubrici JaPamtim. I recept i priču o Bakinoj popari i Hrapačuši i Imotskoj torti i gulašu od otočke janjetine.

jahuham-punjene-paprike

jahuham-popara

Svi koji na putovanjima vole probati lokalne specijalitete i domaću kuhinju, a u zadnje vrijeme nisu imali vremena putovati koliko bi željeli, utjehu mogu potražiti u kategoriji JaPutujem. Tu ćete pronaći priče i recepte za jela iz drugih, nama bliskih, ali i dalekih zemalja i kontinenata. Desert iz Chicaga, izraelska Shakshuka, talijanske zelene bruschette, fracuski galett smo su neki od recepata i priča koje se mogu pročitati u ovoj kategoriji.

Bruschette

Iako možda već odavno ne studirate, vjerujemo da će vam se svidjeti i rubrika – JaStudiram.

jahuham-pahuljice

Tu ćete naći jednostavne i brze, a opet zdrave i povoljne recepte. Zadnja rubrika koju ćemo spomenuti, a prva koju svatko treba posjetiti kako bi se provjerilo znanje o kuhanju, namirnicama, tehnikama i gastro tajnama je rubrika – JaIstražujem. Tu su infografike i video prilozi na kojima je prikazano kako jesti štapićima, kako napraviti poširana jaja, koja je koja vrsta tjestenine ili čemu služi koji začin. Dok vam video klipovi prikazuju kako narezati korjenasto povrće za temeljce, kako poširati ribu ili kako jednostavno odvojiti žumanjak od bjelanjka pomoću boce Jamnice.

jahuham-wok

Što još napisati? Svakako posjetite Jakuham.hr i upoznajte blogere koji su redom:

Šime Sušić – Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

jahuham-burgeri

Tina Uglješić – Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

sirovo

Ana Rako – Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života.

Sanja Mijac – Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh. Malo pomalo, uz mamine savjete i sama je savladala i najzahtjevnije recepte, a domaća tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Potražite inspiraciju u njenim receptima koji prizivaju starija vremena.

jahuham-hrapacusa

Učitati još
Zatvori