Vukovar je dobio bazen s potpisom slavnog arhitekta

Bazen Vukovar smješten je na mjestu starog, u ratu porušenog otvorenog plivališta u Borovu Naselju. Rad na projektu započeo je davne 2004. godine i tijekom 13 godina projekt se projektirao, razvijao, preprojektiravao, izmjenjivao, gradio, rušio, zaustavljao pa ponovno pokretao, dovršavao i završavao te probno testirao, da bi 2017. konačno bio otvoren za javnost.

Nekadašnji, srušeni bazen u Borovu naselju nije bio samo sportski rekreativni centar, to je bilo mjesto susreta, upoznavanja, druženja i razmjene društvenosti Vukovaraca i njihovih gostiju, koji bi dolazili na ljetovanja u ravnu Slavoniju.

Novi Bazen Vukovar

Na mjestu nekadašnjeg plivališta zatečena je potpuno devastirana pravokutna parcela, pozicionirana unutar definirane sportske zone: s južne strane nalazi se velika sportska dvorana, a sa sjeverne tenis centar s otvorenim terenima te nogometno igralište s pratećim sadržajima.

Novi Bazen Vukovar projektiran je kao kompaktna građevina ispunjena različitim sadržajima i programima vezanih uz vodene sportove.  Zgrada bazena složena je konstrukcija i heterogen sklop koji se istovremeno otvara, zatvara, prilagođava, diže, spušta, lebdi, uranja, pretapa se i komunicira sa svim svojim korisnicima. Sportašice i sportaši, plivačice i plivači, vaterpolisti, sinkronizirane plivačice, amateri, rekreativci, neplivači, osobe s posebnim potrebama, kupači, navijači klubova i ljubitelji vodenih sportova mogu na autonoman i specifičan način koristiti te korištenjem ciljano programirati ovu složenu građevinu. Različiti ulazi, prolazi kroz zgradu, pasarele, trijemovi, hallovi, dvorane i prostorije sklapaju se u projektirane tokove i prolaze, definirane različitim režimima korištenja. Kuća se ekspresivno, ali ciljano, oblikuje i prilagođava različitim korisnicima.

Zapadna strana građevine višekanalni je ulaz u objekt. Osim prizemnog glavnog ulaza za publiku i posjetitelje postoje dva odvojena ulaza na bokovima koji razdvajaju svakodnevne korisnike pa tako sportaši i rekreativci širokom rampom uranjaju u podzemlje zgrade sa svlačionicama, dok se s druge strane velikim stubama podiže ulaz za članove sportskih klubova i fitness sportaše.

Dunav, vanjski bazen, vodeni tobogan i mnogo zabave

S nasuprotne, odnosno istočne strane objekta, orijentirane na Dunav i na servisnu prometnicu s pripadajućim parkingom za korisnike bazena, nalazi se rampa na koju se nastavlja ulaz na bazenske i plivališne sadržaje, s naglašenim dimnjakom građevine, koji je ujedno i prostorni marker, totem, ali i rasvjetni stup vanjskih bazena. Potez strehe ispod spomenutog ulaznog prostora na sjevernoj strani kompleksa formira dugački trijem prizemlja, uz koji se nižu prostorije namijenjene udrugama, sportskim tvrtkama, dućanima opreme za sport, ribičiju, biciklizam i rekreaciju.

Na jugu građevine  nalazi se prostor vanjskog kupališta, s manjim bazenom za obuku neplivača te bazen za rekreaciju, zabavu i dokolicu s vodenim toboganom, omeđen ulaznom rampom i visokim rasvjetnim dimnjakom. Uz bazen su pozicionirane svlačionice za vanjske korisnike koje služe ljetnom režimu korištenja vanjskog bazena, neovisnog od događanja unutar zatvorenog dijela plivališta. Vanjski bazeni omogućuju ljetno kupanje Vukovaraca i korištenje vodenih sadržaja i tenisa kao jedinstvene sportsko-rekreacijske ponude.

Unutar građevine zatvorenog plivališta smještena je glavna bazenska školjka dimenzija 50×22 metara te ulazni foyer s velikom tribinom koja se proteže po cijeloj dužini i visini objekta, s osnovnom namjenom prijema, informiranja i distribucije posjetitelja, ali i organizacije događanja nevezanih uz vodene i sportske sadržaje. Ulazni hall je neposredno vezan i uz sadržaje ugostiteljskog programa te prostore kluba s poslovnim prostorijama. Bar je predviđen na dva nivoa, povezujući foyer u punoj visini, spajajući pritom korisnike ulaznog halla, fitnessa i sportskih udruga.

Jedinstvena cjelina vodenih i društvenih sadržaja

Bazen Vukovar izveden je tehnologijom inox korita za bazenske sadržaje, kako unutarnjeg, tako i vanjskih bazena. Konstrukcija tribina i prizemlja izvedena je kao složena armiranobetonska konstrukcija, dok je sav ostali sadržaj bazena izveden u čeličnoj konstrukciji. Potpuno vidljiva konstrukcija te precizno projektirane termotehničke i elektro instalacije, postaju glavni oblikovni element plivališta. Potpuno otkrivena, spojena i termodinamički izbalansirana cjelina pokriva i kondicionira prostor bazena pretvarajući ga u jedinstvenu cjelinu vodenih i društvenih sadržaja.

Čelična konstrukcija, masivne instalacije, kompleksni sustavi ventilacije, kondicioniranja topline i vlažnosti, instalacije rasvjete, tehnologija praćenja i mjerenja rezultata, smart sustavi i nadzor građevine – svi ovi elementi obojeni su u cijelosti tamno sivom antracit bojom. Kao potpuni kontrast – javni prostori, tribine, hodnici i koridori izvedeni su kao žute, neprekinute površine spojene u kontinuirani interijer kojeg se može koristiti u svim smjerovima kretanja i režimima korištenja. Signalizacija i snalaženje unutar pratećih dijelova građevine definirani su različitim intenzivnim bojama, gdje svaki program i aktivnost definira specifičan ton, atmosferu vodenog, sportskog ili pratećeg sadržaja.

Dugotrajnost i neizvjesnost projekta izgradnje Bazena Vukovar rezultirala je velebnom svečanošću otvorenja i osjećajem kolektivnog olakšanja što se jedan ovako složen i kompleksan projekt konačno daje na upotrebu i korištenje građanima, sportašima, udrugama, klubovima i olimpijcima Vukovara, Slavonije i šire regije.

Autor: Idis Turato / Arhitektonski biro Turato
Lokacija: Borovo naselje, Vukovar, Hrvatska
Godina završetka: 2017
Godina početka projekta: 2004. – prvi projekt / 2012. finalni projekt
Projektni tim na drugom projektu iz 2012.:
Idis Turato, Ana Staničić, Marko Liović, Josip Mičetić, Vilijam Brajković, Vedran Hubicki
Projektni tim na prvom projektu iz 2004.:
Idis Turato, Gordan Resan, Ivana Žalac, Janja Zovko, Saša Randić, Margita Grubiša

Foto: Ivan Dorotić (Bosnić + Dorotić), Marko Mihaljević (noćni prikaz, kolaž interijera)

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori