#WeLoveLocal recept: Janjeća plećka u roladi s mediteranskim začinima

#WeLoveLocal recept: Janjeća plećka u
roladi s mediteranskim začinima

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Janja Benić.

Iako smo kod kuće cijelo vrijeme i imamo više vremena za pripremu raznih jela, vjerujem da ćete se svi složiti da volimo kada nam netko ipak malo olakša taj posao.

Pripreme za Uskrs su u tijeku i svi već planiramo što će se naći na našim stolovima.

Kod mene je odluka pala na janjeće meso pa sam iz Rougemarina dobila janjeću plećku koja je već bila složena u roladu s mediteranskim začinima i to mi je uvelike olakšalo cijelu pripremu.

Na meni je bilo samo da ju ispečem i pripremim priloge.

Pečenje janjeće plećke:

Htjela sam da mi meso bude mekano i sočno pa sam ga pekla na temperaturi od 160°C  1 sat i 15 minuta. Kasnije sam temperaturu pećnice podigla na 200°C  i tako ga pekla narednih 30 minuta te sam ga na pola puta okrenula kako bih dobila ravnomjernu koricu.

Kad je meso gotovo, izvadimo ga iz pećnice i pokrijemo ga aluminijskom, a za to vrijeme pečemo krumpir.

Temperaturu pećnice treba podići na 220°C  kako biste ju pripremili za pečenje krumpira.

Recept za 4 osobe:

Sastojci

Janjeća plećka u roladi s mediteranskim začinima by Rougemarin – 1.4 kg

Domaći krumpir (OPG Palijaš) – 1 kg

Mrkva (OPG Palijaš) – otprilike 8 komada mrkve

Svježi ružmarin

Sol

Oko 120 g guščje masti

Maslac (OPG Mario Krog – Milk bar farma)

Med

1 češanj češnjaka

Zelena salata (OPG Palijaš)

Priprema za krumpir:

  1. Zadnjih pola sata pečenja mesa ogulite krumpir i narežite ga na veće kocke, nakon što voda proključa, kuhajte ga u slanoj vodi 7 minuta.
  2. Procijedite i protresite krumpir u cjedilu te ga ostavite da se hladi jer ćete na taj način kasnije dobiti lijepu koricu.
  3. Posudu u kojoj ćete peći krumpir stavite u pećnicu neka se zagrije na 220°C  te stavite u nju guščju mast.
  4. Kada se mast zagrijala stavite peći krumpir
  5. Pecite ih tako između 30 i 35 minuta, uz lagano okretanje nakon 15 minuta pečenja.
  6. Nakon što je krumpir pečen posolite ga i natrgajte po njemu sitne komadiće svježeg ružmarina.

Dok se krumpir peče, pripremite mrkvu

Priprema za mrkvu:

  1. Ogulite i operite mrkvu te prepolovite na pola i  potom na četvrtine po duljini.
  2. Kuhajte ga u slanoj vodi 10-ak minuta nakon što voda proključa.
  3. Procijedite mrkvu, zagrijte tavu na nju stavite maslac, češnjak prepolovljen na pola po duljini i pokoji listić svježeg ružmarina
  4. Ubacite mrkvu i nakon par minuta posolite mrkvu i dodajte žlicu meda kako bi mrkva malo karmelizirala.

Servirajte sve zajedno uz zelenu salatu.

Foto: Janja Benić

Učitati još
Zatvori