#WeLoveLocal recept: Krem juha od celera iliti velouté

#WeLoveLocal recept: Krem juha od
celera iliti velouté

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Lucija Bilandžić.

Mislim da su danas više nego ikad svi postali svjesni da je važno hraniti se zdravo te jesti sezonske namirnice, a ako uz to potičete i lokalnu ekonomiju – ‘di ćeš bolje.

Uz potres, koronu i ograničenje kretanja, rad od kuće nikad nije bio izazovniji – posebno ako niste doma sami. Ja i inače puno radim od doma, a otkad sam postala mama radim isključivo od doma. Obzirom da obično radim na više projekata istovremeno, multitaskanje i organizacijske sposobnosti su mi uz Nikija (koji uskoro puni 4 mjeseca) zadnjih mjeseci na maksimalnoj razini.

Trenutno kuham po principu čišćenja frižidera first in – first out, odnosno prvo trošim najpokvarljivije namirnice. Mislim da je to i inače najbolja varijanta, ali prije sam prvenstveno kuhala ono što nam se jelo taj dan. 

Celer je jedna od mojih najdražih namirnica. Korijen celera kupujem na tržnici svaki tjedan i puno ga trošim u svim mogućim varijantama – sirov, kuhan ili pečen. Ovaj sam kupila od OPG Tolić koji rade dostavu svježeg povrća.

Krem juha od celera iliti velouté

Sastojci (za 4 osobe):

1 glavica celera srednje veličine (500-600 g)

2 velike žlice maslaca

1 velika žlica maslinovog ulja

1 litra mlijeka

1 velika žlica senfa (što finiji, to bolje)

malo ribanog muškatnog oraščića

grančica timijana

krupna sol & friško mljeveni papar

prstohvat peperoncina ili ljute crvene paprike

listovi peršina narezani na krupno

Priprema:

Ogulite celer i narežite na kockice. U loncu otopite maslac na maslinovom ulju. Ubacite celer i sotirajte (čitajte: dinstajte) 5 min pa dodajte timijan, muškatni oraščić i papar. Prelijte mlijekom i pričekajte dok ne krene krčkati. Poklopite i ostavite da se kuha na lagano pola sata ili dok celer ne omekša. Izblendajte štapnim mikserom  i dodajte senf pa dobro promiješajte. Juhu poslužite s malo peperoncina ili crvene paprike, maslinovog ulja i posipajte s peršinom.

Foto: Lucija Bilandžić

Učitati još
Zatvori