Treća humanitarna večera Veselog stola odvela nas je u Koreju

TREĆA HUMANITARNA VEČERA PROJEKTA VESELI STOL

Kišni nedjeljni dan bio je ugodni uvod i kulisa za Veseli stol – dobro druženje i večeru s humanitarnim karakterom koje se održalo u čarobnom baru BotaničarVeseli stol projekt je Anite Kozine koja se krije iza food-bloga Veseli trbuhIdeja je stvoriti prostor i iskustvo za  dobro druženje uz dobru hranu. Svaki je događaj živopisna priča koja crvenu nit, odabranu temu večere, provlači kroz prostor, uređenje, uključene partnere. Tema večere je svaki put neka druga zemlja ili regija, a dosadašnje su četiri večere tematizirale Meksiko, Srednju Ameriku, Maroko i Liku.

Ova je bila inspirirana Korejom, a da se radi o nekoj azijskoj zemlji dalo se naslutiti već iz same pozivnice. Naime, uz druženje i večeru koju očekujete, Veseli stol vam priušti iskustvo iščekivanja i iznenađenja – do samog dolaska nije poznata tema niti jelovnik. Dizajnom najava i vizuala Veseli stol daje naslutiti moguće i pušta vas da maštate dok traje odbrojavanje. Cjelokupno je iskustvo vrlo zanimljivo radi različitosti od uobičajenog iskustva „odlaska na večeru“ – tipičnog odlaska u restoran gdje je element poznatosti sasvim dominantan. Restoran izgleda uvijek isto, vjerojatno je relativno izvjestan tip ljudi koji će tamo biti, poznat je jelovnik ako ne prije onda kada se dođe. Jelo se odabire. Sve je vrlo predvidivo.

Veseli stol je (i) iskustvo nepoznatog, neizvjesnog, nepredvidivog, a sigurno dobrog. Takva kombinacija elemenata stvara iskustvo tajnovitog i čudesnog. (Pozitivne) nepredvidivosti koja je tako rijetka danas, a tako potrebna umu za otkrivanje novog i ugodna srcu za prepuštanje u nepoznato. Došavši do Botaničara, sva se ta čarolija počela odmotavati kroz slike i zvukove, a polako, kada je krenula večera, i kroz mirise i okuse. Nakon što se okupilo svih dvadesetak gostiju, nakon pozdrava i dobrodošlice, krenula je večera.

KOREJSKA KUHINJA KAO INSPIRACIJA

Na jelovniku od 4 slijeda našli su se korejski specijaliteti Mandutguk, verzija bistre juneće juhe s raznim dodacima wakame alge i juneći/tofu dumplings te verzija guste juhe od buče za vegetarijance. Uslijedio je Kimchi bao, buhtlica pripravljena na pari punjena kimchijem, seitanom i mikrozelenjem. Zatim Japchae – rezanci od slatkog krumpira, s ramstekom i povrćem. Za kraj, zasladili smo se Songpyeon živopisnim kolačićima u 3 boje na bazi rižinog brašna, sezama u soku od meda.

Koreja je došla kao inspiracija, u minimalistički interijer Botaničara se savršeno uklopila, a slijedom poznanstava i prijateljstava u ovu priču dovela i još jednog su-kuhara. Aniti se u back-stageu pridružio Darko Debić, gastro entuzijast, food bloger, obožavatelj, poznavatelj, zaljubljenik u i savršeni kuhar azijske hrane (kako se da vidjeti na njegovom blogu Samo jedan griz).  Hranu su pripremali tijekom nekoliko dana ranije u kuhinji Centra za kulturu prehrane gdje oboje redovno vode kulinarske radionice, a u Botaničarevom šanku preobraženom u mini kuhinjicu prigotovljavala su se jela taman tako da dobro zamiriše.

Dosadašnje je četiri večere Anita radila sama, a priča nam … Krenulo je kao ideja da ljudima pružimo priliku da probaju neku internacionalnu kuhinju, a bez da otputuju u određenu zemlju. A opet da to nije klasičan restoran u kojem dođeš, pojedeš i odeš, već i mjesto gdje bi se ljudi družili, smijali, razmijenili ideje i zabavili. Malo opušteniju varijantu. I uz to da u cijelu priču uključimo lokalne proizvođače koji na ovaj način mogu promovirati svoje proizvode, a ujedno i pomoći da se sama večera održi. I na kraju svi budemo sretni, barem ja to tako gledam. Kako i sama dosta putujem, uvijek mi je nekako ta hrana koju sam imala priliku jesti, ostavila najveći dojam (naravno i sama kultura zemlje). Uvijek se sjetiš osjeta i okusa, onog nečega što ti je u trbuhu izazvalo određenu emociju. Ona naravno ne mora uvijek biti dobra. Ovo je 5. večera u nizu. Dvije su održane u Zagrebu, jedna u Zadru, a Baške Oštarije su nas ugostile na ličkoj i četvrtoj večeri. Meni je ovo potpuni gušt i imam veliku želju da se nastavi i održi, da se na svakoj večeri pridruži netko novi koji dijeli moj gušt i sreću da nečim tako malim nekoga možemo učiniti sretnim. Nadam se da će ljudi to prepoznati.

Korejska rakija od grejpa sa sokom od naranče

Mandutguk

Kimchi bao

Japchae

Songpyeon

Darko Debić i Anita Kozina

Kroz ovaj format, Anita je pronašla način kako provesti u djelo ideju podrške malih i onih malo većih domaćih i dobrih proizvođača  brendova. Ovaj puta su se uključili i nesebično podržali akciju donacijom u obliku prostora, namirnica, usluga, ljudi: Botaničar kao domaćin večere, Centar za Kulturu Prehrane kao domaćin priprema u kuhinji, namirnice su donirali Green Friends , Soyarnica, Pekinška Patka, internacionalni minimarket, OPG Džolan i mesnice Igo-Mat doo. Piće Zlatan Otok – vina Plenković, Agropošta i BRLOG zadružna pivovara . Predivne pregače za domaćice, sve redom Anitine prijateljice, sašila je Zmajevna. Službeni fotograf koji Anitu prati na svim večerama je dragi joj prijatelj Vlado Cvirn, sad već i poznati fotograf s vrlo individualnim pristupom i vrlo kvalitetnom stilizacijom Cvirn Weddings . Organizacijsko – marketinška podrška Veselog stola je Varga Vana / djelovanje.

Svi su oni zajedno s gostima, udružili ruke i srca te podržali ovu veliku ideju koja je osigurala malu pomoć za kronično bolesnu djecu u  Dječja bolnica – Gornja Bistra koju organizatori planiraju i posjetiti te simbolički zatvoriti ovu priču. Večera je bila jedan od onih događaja koji će ostati u sjećanju radi svoje velike iznimnosti, a koji je opet bio takav da je biti tamo bilo tako ugodno i prirodno, kao da se ništa posebno ne događa. Kao da si kod kuće. To je duh i premisa Veselog stola, a njih je ovaj puta dodatno oplemenila humanitarna nota koja svakako ostaje za sve one koji nadolaze.

Prvi sljedeći Veseli stol već je najavljen za 26.5., domaćin će biti omiljena pivnica i mjesto uvijek vrhunskih događanja i dobrog druženja – The Garden Brewery na Žitnjaku. Tema? Ah da, ideja je da bude iznenađenje… Ono što smo saznali je da će se pridružiti Petar Knežević koji se krije iz prvog hrvatskog gin bloga (BK Gin Tonic Croatia) i da ćemo svi skupa jako jako jako željeti da bude lijepo i sunčano vrijeme. Pa, pratite Anitin blog za službeni poziv i u međuvremenu, maštajte na temu…

Tekst: Varga Vanja / djelovanje

Foto: Vlado Cvirn

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori