Nekoliko ideja kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa

Nekoliko ideja kako iskoristiti
ostatke hrane od Uskrsa

Nakon produženog vikenda koji je protekao u blagdanskom raspoloženju i uz dobru hranu, početak radnog tjedna koji je uz to započeo kišom, mnogima pada teško. Povratak u realnost ispunjenu poslovnim i privatnim obavezama od kojih smo se barem nakratko odmaknuli, ne ostavlja mnogo vremena za kuhanje i smišljanje obroka za naredni tjedan.

Uskršnjih delicija na stolu tijekom vikenda zasigurno nije nedostajalo, a u hladnjaku po posudicama tako su se našli ostaci s kojima ne znate što učiniti. Bacanje hrane nije opcija, a ako niste uspjeli podijeliti susjedima i bližnjima šunku, jaja i francusku salatu imamo nekoliko ideja uz koje uskršnji ostaci postaju novi ukusni obroci.

Ostaci francuske salate

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • francuska salata
  • 1/2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • dimljeni losos
  • sol, papar, bosiljak

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a u međuvremenu razvaljajte lisnato tijesto te ga premjestite u lim za pečenje, obložen papirom. Luk nasjeckajte na sitno te pirjajte s češnjakom i cijelim rajčicama. Odvojite rajčice na tanjurić, a nadjev od luka stavite na lisnato tijesto, zatim dodajte francusku salatu te za kraj posložite komadiće dimljenog lososa i cijele rajčice. Posipajte začinima i pecite u pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva.

Sendvič s jajima i umakom od hrena

Sastojci za sendvič:

  • 6 tvrdo kuhanih jaja
  • 1/2 šalice mladog luka
  • nekoliko šnita kruha

Sastojci za umak od hrena:

  • 1 žlica hrena
  • 1 žličica senfa
  • 1/2 žličice suhog kopra
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • sol i papar

Upute:

Jaja nasjeckajte na kockice. Sastojke za umak izmiješajte u zdjelici pa ubacite jaja. Kruh prepecite na suhoj tavici do zlatne boje, žlicom rasporedite nadjev pa preklopite drugom šnitom i po želji razrežite na trokute.

Punjene palačinke

Sastojci za palačinke:

  • 3 jaja
  • 250g glatkog brašna
  • 150ml mlijeka
  • 200ml vode
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ulja

Sastojci za nadjev:

  • komadići kuhane šunke
  • 150g ricotta sira
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 žlica suhog vlasca
  • sol i papar

** naribani punomasni sir za posipati, maslinovo ulje za premazivanje palačinki

Upute:

Pripremite palačinke malo deblje nego inače kako bi zadržale smjesu. Ostatke šunke nasjeckajte na komadiće a na tavi prepecite kriške rajčica s par kapi maslinovog ulja. U zdjeli pomiješajte ricotta sir, vlasac, sol, papar i šunku. Na polovinu palačinke žlicom stavite smjesu, dodajte rajčice te smotajte palačinke i složite ih u lim za pečenje. Premažite maslinovim uljem i posipajte sirom, pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.

Bolognese sa špagetima

Sastojci:

  • kockice kuhane šunke
  • 1 konzerva pelata
  • 2 srednje rajčice
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 crveni luk
  • šaka svježeg peršina
  • sol i papar
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica origana
  • 1/2 žličice chilija
  • 1 paket špageta
  • 2 žlice maslinovog ulja

Upute:

Na luku i češnjaku pirjajte sitno sjeckanu šunku i začine s komadima rajčice. Kada poprimi zlatnu boju dodajte pelate i ostavite da se kuha na laganoj vatri barem 15 minuta. U kipuću, slanu vodu ubacite špagete, kada su gotove procijedite ih, prelijte umakom i posipajte svježim peršinom.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori