Ideje za odlične bezmesne obroke povodom Svjetskog dana bez mesa

Ideje za odlične bezmesne obroke
povodom Svjetskog dana bez mesa

Početak proljeća možda je čak najbolja motivacija za pozitivne promjene u našim životima. Tako će mnogi pristupiti tjelesnoj aktivnosti ozbiljnije, a s time dolazi i promjena u načinu prehrane. Prije više od 30 godina, na današnji dan se počeo obilježavati Svjetski dan bez mesa, a s ciljem razbijanja mitovima o mesu. O vegetarijanstvu, veganstvu i ostalim načinima prehrane iz dana u dan sve više čitamo. Oni koji ih prakticiraju možda će istaknuti da je to puno više od ‘prehrane’. Stil života ili filozofija čak na koju se u moderno doba i iz brojnih razloga odlučuje sve više ljudi. Bezmesni recepti odličan su način i vrlo lagan prvi korak na putu ka holističkom životu.

Bezmesni recepti koje ćete zavoljeti

Dobro je poznato da je meso teže probavljivo za razliku od voća i povrća, stoga je čak i preporučljivo koji dan u tjednu izostaviti ga s jelovnika i odmoriti probavu. Jedan od mitova koje ste i sami sigurno čuli je da se kroz bezmesni obrok ne možemo dovoljno najesti. Nutritivno gledano, postoje brojne alternative koje će vas zahvaljujući vlaknima i proteinima ne samo zasititi već i opskrbiti svime što je tijelu potrebno da bude jako i zdravo. Bezmesni recepti uvjerit će vas da hrana bez mesa može biti jako ukusna, potražite ih u nastavku.

Vege okruglice u crvenom umaku

Sastojci za okruglice:
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 crveni luk
  • 400g patlidžana
  • 1/2 šalice sitnih zobenih pahuljica
  • 1 šalica leće iz konzerve
  • 1/3 šalice crnih maslina
  • 1/2 cijeđenog limuna
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • 2 žlice tahinija
  • 1 žličica kumina
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žličica soli
Sastojci za umak:
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 500g pasirane rajčice
  • 1/3 žličice chilija u prahu
  • 1 žlica suhog origana
  • tjestenina

** svježi peršin za posipavanje

Upute:

Za okruglice na laganoj vatri pirjajte luk i češnjak, a zatim dodajte očišćene patlidžane. U blenderu izmiksajte zobene pahuljice pa dodajte sve sastojke (leću isperite) i pulsirajte dok smjesa ne postane jednolika. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a na lim za pečenje stavite papir. Mokrim rukama oblikujte okruglice te ih pecite 15ak minuta do zlatne boje. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama. Pirjajte češnjak na maslinovom ulju, dodajte pasiranu rajčicu, chili i origano. Na laganoj vatri, poklopljeno kuhajte 10ak minuta. Okruglice ohladite, ubacite u umak i prelijte preko tjestenine. Poslužite posipano sa svježim peršinom.

Aromatični curry

Sastojci:

  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 veliki žuti luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • 1 konzerva leće
  • 1/2 žlice đumbira
  • 2 žličice curryja u prahu
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žličica kumina

** basmati riža, avokado, grčki jogurt, mješavina chilija i papra za posluživanje

Upute:

Luk i češnjak pirjajte na ulju sa svim začinima i narezanom mrkvom. Nakon 10 minuta ubacite smjesu u blender i usitnite pa vratite nazad u lonac, dodajte leću i zalijte s kokosovim mlijekom. Poklopite pa na srednjoj vatri kuhajte 20 minuta dok se sve ne poveže i zgusne. U međuvremenu isperite rižu i skuhajte ju u omjeru 1:2 dok sva voda ne ispari. Ponovno ju procijedite te poslužite uz curry, a po želji dodajte avokado, žlicu grčkog jogurta te chili i papar.

Burgeri od kvinoje

Sastojci:

  • 1/2 šalice kvinoje
  • 1/2 šalice crvene leće
  • 1.5 šalice vode
  • 1 žličica curryja u prahu
  • 1 žličica soli
  • 1/2 papra
  • 1/2 žličice kumina
  • 4 žlice zobi
  • 1 jaje

** peciva, rajčica, rukola, humus

Upute:

Kvinoju, leću, curry, sol i kumin stavite u lonac te dodajte 1.5 šalicu vode dok zavrije, a onda smanjite vatru. Kuhajte 10-15 minuta dok sva voda ne ispari. U međuvremenu operite povrće te premažite pecivo  na donjoj strani s humusom. Nakon što se smjesa ohladi, dodajte jaje i zob. Oblikujte deblje burgere te ih pecite na par kapi ulja 3-5 minuta sa svake strane te složite u pecivo slojeve po želji.

Lađice slatkog krumpira

Sastojci za slanutak + tahini:

  • 5 velikih slatkih krumpira
  • 1 konzerva slanutka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice korijandera
  • 1/2 šalice cherry rajčica

** ¼ šalice tahinija, 3 žlice soka limuna, 1 češanj češnjaka, 1/2 žličice soli, 2 žlice vode

Sastojci za grah + guacamole:

  • 1 crveni luk
  • 1 konzerva crvenog graha
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice kumina
  • 1/3 žličice papra
  • par listova kelja
  • 1 žlica tahinija
  • 1/2 žlice meda

** 1 avokado, 1/2 soka limete, prstohvat soli, 1/3 žličice chilija

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Slatki krumpir operite, premažite maslinovim uljem i ispikajte vilicom. Stavite u pećnicu 50 minuta dok potpuno ne omekšaju. Za prvu varijantu sa slanutkom, marinirajte ga sa začinima i rajčicama te prepecite na tavici. Za tahini dressing sve sastojke ubacite u blender. Prerežite batat po sredini i udubite vilicom, napunite smjesom i prelijte tahini dresingom.

Grah isperite i pomiješajte sa začinima. Kelj  nasjeckajte pa u zdjeli ‘masirajte’ s 1 žlicom tahinija i medom. U zdjeli vilicom usitnite avokado sa sokom limete i začinima. Napunite preostali batat grahom i guacamole nadjevom.

 

Foto: Instagram

 

 

Učitati još
Zatvori