Tri proljetna recepta za tjesteninu

Tri proljetna recepta za tjesteninu

Lagana, šarena, mirisna, punog okusa, osvježavajuća, kremasta i neodoljiva tjestenina. Postoji li uopće osoba koja može odoljeti slasnoj tjestenini uz čašu dobrog vina? Naravno da se o ukusima ne raspravlja, ali uživanje u tjestenini tako je univerzalna gastro navika da kod ove teme nema puno dvojbe. Tjestenina se naprosto obožava.

Tjestenina odlično pristaje proljetnim jelovnicima

Pogotovo kada je riječ o proljetnim jelovnicima. Ti okusi i mirisi Mediterana koji imaju neraskidivu sponu s tjesteninom, odlično pristaju proljeću. Sezonsko povrće, meso i riba u kombinaciji s maštovitim umacima idealno su jelo koje nakon teških i zasitnih zimskih jela izuzetno gode organizmu. Detoks nikada nije bio jednostavniji i privlačniji uz rapsodiju boja na tanjuru. Proljetna tjestenina ima posebno mjesto na proljetnom stolu. Osim što privlačno izgleda, uz to  je i savršenog okusa i mirisa jer se odlično slaže sa začinima koji nas umiruju i čine sretnima. Bogata je vitaminom B  koji je vrlo važan za dobro raspoloženje i pomaže u prevenciji umora.

A post shared by Sneh Roy (@cookrepublic) on

Uživanje u ovakvoj hrani odlična je podloga za aktivnosti kojima se volimo prepustiti tijekom proljetnog razdoblja. Daje nam potrebnu količinu energije, a ne usporava nas težinom i zasitnošću. To je još jedan razlog zašto posebno u proljeće volimo jela s tjesteninom. Uz dodatak povrća imamo sve potrebne vitamine koje naše tijelo želi, a i osjetila nagradimo aromatičnošću.

Postoji više od 300 vrsta tjestenine koje se savršeno kombiniraju uz mesne i povrtne umake. Točno se zna uz koji tip umaka pristaje koja vrsta tjestenine. Biranje oblika i načina pripreme posebno je zanimljiv ritual unutar ove gastro razigranosti. Nemoguće je biti loše volje uz tjesteninu. Ona je baš poput shoppinga, čini nas zadovoljnima i podsjeća nas koliko je važno ponekad se razmaziti.

Tjestenina sa šparogama

Šparoge su jedan od simbola proljeća. Stoga bi potpuno nepravedno bilo propustiti ih smjestiti u popis omiljenih dodataka tjestenini ovoga proljeća. Uz kombiniranje sa slaninom i vrhnjem za kuhanje, ovo je obrok koji miriše na proljeće.

  • 1 vezica svježih šparoga
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 3 dl vrhnja za kuhanje
  • 100 gr slanine
  • 300 gr  tjestenine
  • sol, papar, vegeta po ukusu

Sitno nasjeckanu slaninu i šparoge ispržite na maslinovom ulju. Dodajte vino i miješajte. Nakon toga dodajte vrhnje za kuhanje i začinite omiljenim začinima. U slanoj vodi skuhajte tjesteninu i uživajte u ovoj kombinaciji okusa.

Tjestenina s limunom

  • dva limuna
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 150 g svježih rajčica
  • peršin
  • sol, papar, vegeta
  • 400 g špageta
  • 2 žlice parmezana
  • 1 žličica bosiljka

Češnjak ispržite na maslinovom ulju pa dodajte vino. Nakon 2 minute ubacite rajčice i limunov sok. Naribajte i malo limunove korice. Skuhane špagete dodajte u umak i sve pospite s parmezanom i bosiljkom.

Tjestenina s tikvicama

  • 400 g tjestenine
  • 0,5 l vrhnja za kuhanje
  • 1 velika tikvica
  • 6 češnja češnjaka
  • 1 žlica vegete
  • papar

Narežite tikvicu na kockite, a kako bi obrok bio još zdraviji, ne morate joj skidati koru. Ispržite češnjak na maslinovom ulju. Sve miješajte dok tikvice ne omekšaju. Dodajte vrhnje za kuhanje i začine. Umakom prelijete skuhanu tjesteninu.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram, Unsplash

 

Učitati još
Zatvori