Što jesti za uravnotežene hormone?

Za postizanje i održavanje hormonske ravnoteže uz istodobno postizanje i održavanje željene tjelesne težine pažnja bi se trebala posvetiti jelovniku baziranom na namirnicama koje ne remete rad hormona. S obzirom na to, trebalo bi izbjegavati one namirnice koji rad istih narušavaju.

U svojoj knjizi Čudesna moć hormona, dr. Sanja Toljan savjetuje koju hranu treba jesti i istinski u njoj uživati, ističe hranu i napitke koje treba zaobići u širokom luku te govori o namirnicama koje posebno utječu na rad hormona.

Hrana koju treba jesti i uživati u njoj

Povrće

  • sezonsko ili iz ekološkog uzgoja
  • najbolje ga je jesti sirovo, u kašastim sokovima, kuhano u vodi ili na pari
  • kratka termička obrada kako povrće ne bi izgubilo na svojoj kvaliteti

Voće

  • sezonsko
  • mislite o voću kao o poslastici, a ne kao o hrani
  • najbolje ga je konzumirati pola sata prije ručka ili tri-četiri sata iza ručka jer se u želucu ne zaustavlja dugo i ako ga pomiješamo s mesom i drugim namirnicama, ostaje u želucu predugo, fermentira i stvara plinove

Sjemenke

  • jesti uz obroke ili kao međuobrok
  • izvor masnoća te važnih mikronutrijenata
  • prije konzumacije najbolje ih je namočiti u void da nabubre
  • idealan dodatak u kašaste sokove ili salate te juhe od povrća

Ulja i masti

  • hladno prešana ulja i prirodne masti
  • unositi ih svakodnevno za zadovoljenje energetskih potreba i potreba za masnim kiselinama
  • čvrste zasićene masti koriste se u kuhanju
  • ulja se dodaju na kraju kuhanja, kao začin
  • preporučena temperature za termičku obradu hrane je 80°C

Proteini

  • biljni i životinjski, ovisno o osobnim sklonostima
  • proteini iz prirodne hrane: meso, riba, domaći mliječni proizvodi, jaja, mahunarke
  • ne preporučuje se uzimanje umjetnih proteina
  • bolje je uzimati meso iz prirodnog uzgoja stoke i peradi jer njihovo meso, zbog načina prehrane (trava i povrće), sadrži u sebi omega 3-masne kiseline, važne za ljudski organizam
  • današnja stoka hrani se najčešće prerađevinama pa takvo meso sadrži više omega-6 masnih kiselina što pogoduje nastanku upala u tijelu

Ugljikohidrati

  • poželjan izvor su cjelovite žitarice namočene u vodi i po mogućnosti isklijale jer na taj se način neutralizira fitinska kiselina koja je toksična za crijeva
  • ne smiju biti temelj prehrane, nego isključivo prilog u malim količinama

Začini

  • ljekoviti začini: kurkuma, papar, đumbir, ljuta paprika, peršin, bosiljak, kopar, majčina dušica, timjan, kadulja
  • svoju pravu funkciju ostvaruju u kontaktu s uljima
  • zeleno začinsko povrće – bogato mineralima, posebno magnezijem

Pića

  • čista, filtrirana voda uz dodatak limuna
  • kavu i čaj konzumirati umjereno
  • osobe s neuravnoteženim kortizolom ne bi smjele piti više od jedne šalice kave ili dviješalice čaja dnevno
  • konzumacija alkohola smanjuje detoksikacijsku moć jetre

Hrana i napitci koje treba zaobilaziti u širokom luku

Slatkiši

  • kolači, keksi, torte, sladoled, bomboni, čokolade, čokoladni namazi…

Gotova hrana

  • ona koja ima dug vijek trajanja, a sadrži hidrogenirana ili djelomično hidrogenirana biljna ulja, boje, pojačivače okusa, glutaminate…
  • Margarini i rafinirana ulja

Voćni sokovi

Alkohol

Mliječni proizvodi (osim ako nisu od životinja iz domaćeg uzgoja)

Svi proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća (tzv. “low fat” ili “light” proizvodi)

Salame i slične prerađevine

Izvor: Štitnjača.hr

Foto: Unsplash (Chris RalstonBrooke LarkChris RalstonNordWood Themes)

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori