Savršeni ljetni desert pronašli smo u švedskom receptu Sommarrulltårta

Savršeni ljetni desert pronašli smo u
švedskom receptu Sommarrulltårta

@bakamedfrida

Švedske delicije svima su nam postale poznate otkako je jedna od omiljenih kuća za opremanje doma stigla u Hrvatsku. Hygge momenat već je svima dobro poznat, a o njemu se pisalo nekoliko sezona za redom u različitim kontekstima. Jedan od najpoznatijih je gastro segment u koje se cijela filozofija temelji oko uživanja u hrani kroz ugodnu atmosferu u domu. Sommarrulltårta je voćna rolada u kojoj Šveđani posebno guštaju, a slična verzija ‘spužvastog’ kolača popularna je i u Japanu. Zasladite sivi dan i otjerajte sparinu osvježavajućim skandinavskim receptom za sommarrulltårta kolač.

Švedska rolada sommarrulltårta

@rulltartans_dag_9_augusti

Sastojci za roladu:

  • 6 jaja
  • 100g šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 120g glatkog brašna
  • 30g šećera u prahu

Sastojci za nadjev:

  • 200g jagoda ili malina
  • 50g pekmeza od malina
  • 100g mascarpone sira
  • 1 vanilin šećer

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke mikserom istucite u snijeg. Dodajte 50g šećera i miksajte dok se smjesa ne učvrsti. U drugoj zdjeli žumanjke pomiješajte s 50g od ostatka šećera, šećerom u prahu i vanilijom pa miksajte oko 3 minute. Postepeno u smjesu dodajte bjelanjke, a zatim kroz sito prosijajte brašno dok ne dobijete tijesto. U veliki četvrtasti lim za pečenje stavite papir i sipajte tijesto te pecite 10ak minuta do zlatne boje, ohladite. Čar sommarrulltårta kolača je nadjev pa tu možete biti poprilično kreativni s izborom omiljenog voća. Mascarpone izmiješajte s voćem, pekmezom i vanilin šećerom pa rasporedite po jednoj polovini ohlađenog tijesta. Pažljivo zarolajte roladu i omotajte ju čvrsto folijom, ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.

@arlakoket

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori