Najfiniji domaći sconesi dostojni britanske čajanke

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zsuzsanna Borsat (@zsuzsannaborsat) on

Jedan od najpoznatijih rituala koji su se udomaćili u britanskoj kulturi zasigurno je poslijepodnevna čajanka. Tradicionalno se održava nakon četiri sata poslijepodne i predstavlja zakusku prije večere. Na čajanci se poslužuje selekcija najfinijih čajeva od kojih Englezi najčešće izabiru crni čaj s par kapi mlijeka. Čajanka je postala prava mala ceremonija koju vrijedi isprobati ako se nađete u Ujedinjenom Kraljevstvu. Brojni hoteli u ponudi imaju ‘high tea’, ‘five-o-clock-tea’ i ‘afternoon tea’ koji će vas razmaziti samo najboljim.

Čajanka se poslužuje iz najfinijeg porculana, tanjurića i srebrnine, a uz njega se na stolu nalazi cijeli niz finger fooda od mini sendviča, kolačića i keksi.. No, jedno pecivo posebno privlači pažnju, kako okusom tako i načinom na koji se jede. Scones je postao popularan diljem svijeta, no prema britanskoj recepturi do danas je ostao simbol bez kojeg tradicionalna čajanka ne može proći.

Scones je dio britanske tradicije

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amber Gisele Abrahams (@amber_gisele) on

Scones je prhko, slatko pecivo-kolač koje se poslužuje s tzv. clotted cream mliječnim pripravkom sličnim kajmaku ili putru i pekmezom, a jede se uz čaj. Postoji cijeli niz pravila, koje stručnjaci za protokol u kraljevskoj obitelji Engleske ističu, kao najispravnije kako ga razrezati i kako ga jesti. Brojne su polemike oko toga treba li na scones trgati na komadiće ili razrezati po sredini? Što se prvo stavlja na scones žličica pekmeza ili pak kajmaka? Jedno je sigurno, domaći recept za scones u nastavku dostojan je raskošne čajanke. Organizirajte ju na svoj način u krugu prijateljica i uživajte u slatkoj zakusci u zimskim poslijepodnevima.

Sastojci:

  • 2 šalice brašna
  • 4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 šalice šećera
  • 6 žlica maslaca, omekšalog
  • 2/3 šalice mlijeka
  • 1 jaje

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Mikserom izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, šećer. Zatim ubaciti maslav dok smjesa ne postane jednolična i bez većih vidljivih komada. U zdjelicu umiješati jaja i mlijeko, ali ostavite jednu žlicu jaja za premazati scones prije pečenja. Dodajte mokre sastojke suhima i mjesite tijesto 10ak minuta dok ne bude potpuno glatko. Podijelite smjesu na dva dijela i oblikujte scones peciva prema želji u trokut ili okruglo. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i premažite jajetom. Pecite 13 do 15 minuta do zlatne boje.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori