Slatki kruh od tikvica – lagani doručak nakon blagdanskog prejedanja

Slatki kruh od tikvica – lagani
doručak nakon blagdanskog prejedanja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fbeen (@fbeen) on

Nakon nekoliko dana ‘blagdanskog prejedanja’ svi će se složiti da je laganija hrana na tanjuru prijeko potrebna. Uz tradicionalni detox koji kreće početkom siječnja neki su već krenuli s obrocima koji će odmoriti tijelo od šećera i masnoća. Recept za uravnoteženu prehranu dobro je poznat, a jedan od sastojaka je mnogo povrća u svakom obroku. Kruh od tikvica istovremeno će zadovoljiti želju za slatkim, a bez grižnje savjesti u njemu ćete uživati svakim zalogajem. U kruh od tikvica možete ubaciti kakao za kolače i orašaste plodove koji će obogatiti okus i teksturu ‘kolača’.

Tikvice su ljetno povrće, no u ponudi ih imamo tijekom cijele godine. Njihova nutritivna vrijednost i učinak na organizam je višestruko koristan, a jedan od razloga je sastav tikvica. Naime, ovo povrće bogato je vodom uz brojne vitamine i minerale, a okusa gotovo da i nema. Baš zato mnogi će reći kako pretjerano i ne uživaju u ovom zelenom ‘zlatu’, stoga je odlična za ubacivanje u recepte u kojima se neće niti osjetiti. Djeca će kruh od tikvica obožavati, a na ukusan i jednostavan način tako ćete njima, ali i sebi povećati unos povrća u prehranu.

Kruh od tikvica za blagdanski detox

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda Orlando (@everydayallergenfree) on

Sastojci:

  • 3 velike tikvice
  • 2 jaja
  • 1 velika oguljena jabuka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1/2 šalice chocolate chipsa ili sjeckane čokolade za kuhanje
  • 2 šalice brašna
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1 žličica praška za pecivo

** orašasti plodovi za posipavanje

Upute:

Uključite pećnicu  na 180 stupnjeva. Tikvice operite i naribajte, a potom stavite u gazu ili rukama dobro procijedite kako bi izbacili višak vode. Jabuku ogulite i ubacite u blender kako bi dobili teksturu kaše. U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke. Kokosovo ulje otopiti i dodati u zdjelu s jabukom, medom, vanilijom i jajima. Zatim pomiješati suhe i mokre sastojke i kuhačom sve sastojke sjediniti. Sipajte smjesu u kalup za kruh obložen papirom i pecite 40 minuta, a prije po želji posipajte orašastim plodovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dietitian Chelsey Amer MS, RDN (@chelseyamernutrition) on

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori