Najbolje kave s Instagram profila svjetskih kavoljubaca

Najbolje kave s Instagram profila
svjetskih kavoljubaca

Kava je omiljen napitak u gotovo svim dijelovima svijeta. Početak dana ne možemo zamisliti bez savršene šalice jutarnje kave. Pravi ljubitelji kofeina znaju da se kao i u modi, trendovi u svijetu kave mijenjaju. Ispijanje kave danas je postalo pravi mali laboratorijski eksperiment. Sigurno ste čuli za kafiće koji u naziv dodaju lab skraćeno od laboratorij. Pa o čemu se zapravo radi? Brojna istraživanja razglabaju o utjecaju kofeina na tijelo i zdravlje. Također je dokazano da kava ima mnogobrojne pozitivne učinke, ali bitno je kao i sa svime da se konzumira umjereno. Ako ste dosljedni ispijanju čiste crne kave, možda vas neki od novih trendova serviranja i pripreme kave potaknu na promjenu. U nastavku teksta zavirite na Instagram profile strastvenih kavoljubaca diljem svijeta i odvažite se na nove okuse.

Kave s mnogo lica

Baš zato ju i volimo, jer se može prilagoditi svakoj sezoni i godišnjem dobu. Miris mljevene kave i začina te topla šalica zimi pomažu nam preživjeti hladnoću. Ljeti ju začinimo kuglicom sladoleda i ledom te dobijemo savršeno osvježenje za ljetne dane. Jačina okusa ovisi o nekoliko čimbenika. Kvaliteta i zemlja uzgoja zrna, metoda mljevenja i prženja te način serviranja i pripreme. Instagramom su zavladale fotogenične šalice u bezbroj varijanti. U opisu slika nalaze se tagovi poput specialty, cold brew, French press, latte art i tako unedogled. Zaboravite na klasične dodatke kao mlijeko i šećer i bacite se u eksperimentiranje s trendovima u svijetu kofeina.

Začinite šalicu najzdravijim začinima

Kajenski papar u kombinaciji s kavom osigurat će vam jutarnje razbuđivanje. Osim što je bogat vitaminima i mineralima dat će vam energiju za početak dana. Kava na ovaj način je stvarno spicy i ne preporučuje se za one slabijeg srca. Kako se ne bi prevarili u količini papra, dodajte prstohvat u vodu koju kuhate prije dodavanja kave. Ako ne možete zamisliti kavu bez šećera, dodajte par kapi ekstrakta vanilije. Dobit ćete toplu, zavodljivu aromu i sladak okus u svakom gutljaju. Za malo egzotike u okusu dodajte pola žličice kardamoma u kavu prije nego je pomiješate s vodom. Osim odličnog okusa kardamom je smješten u najzdravije začine svijeta i jak je antioksidans što ga čini izvrsnim dodatkom u kavi. Zimsko vrijeme traži punije i toplije arome. Šalica vruće čokolade je prava kalorijska bomba pa ako pazite na težinu, ne morate se odreći mirisa kakaa. Dodajte žličicu u šalicu prije nego što ulijete kavu. Volite li cimet, preporučujemo meksičku verziju Cafe de olla. Prokuhajte štapić cimeta u lončiću te ga izvadite prije dodavanja kave.

Talijanski affogato

Kava na talijanski način jednostavno ne može biti loša. Talijani su istinski ljubitelji dobre kave, stoga ćete se lako pogubiti u kafiću pri naručivanju kave. Espresso dolazi u bezbroj varijanti, a jedan od njih je affogato. Radi se o idealnom hladnom ljetnom napitku ili možda bolje rečeno o desertu od kave jakog okusa. Puno ime glasi “affogato al cafe”, što u doslovnom prijevodu znači “utapanje u kavi”, a ustvari opisuje tehniku pripreme. Svježe pripremljeni espresso prelijeva se preko kuglice sladoleda. Izaberite sladoled kremaste teksture u kombinaciji s gorkastom kavom te poslužite za desert nakon ručka.

Specialty

Što je specijalno kod ove kave specijalnog naziva? Takva kava najbolje se uzgaja u egzotičnim krajevima poput Kolumbije, Etiopije, Kenije i Ugande. Ustvari se radi o opisivanju zrna kave koja su uzgojena u posebnim uvjetima zbog kojih kava ima vrhunsku kvalitetu i najfiniji okus. U Hrvatskoj se ovaj trend vrtoglavo širi i industrija specialty kave raste. Otvaraju se specijalizirani kafići neobičnog interijera, nalik na laboratorij, a vlasnici nabavljaju izvorno zeleno zrno te se kava prži i začinjava po vlastitom receptu.

Umjetnost crtanja u šalici; Latte art

A post shared by Dias Aditya (@diasaditya) on

Zanimljivo je gledati kako barista radi pravo malo umjetničko djelo u vašoj šalici kave. Iako izgleda lako, postupak ipak treba dobro uvježbati i voditi računa o nekoliko faktora. Mlijeko se pažljivo ugrije na pari te se sipa u šalicu espressa. No, prava vještina krije se mirnoj ruci iskusnog bariste. Trik je u pokretima ruke kako bi se dobili posebni krugovi i kasnije oblikovali štapićima u razne kreacije. Mlijeko mora biti toplo i espresso mora biti svjež, na hladnoj ili instant kavi nije moguće dobiti ovakav rezultat.

Ice brew i Cold brew

Strastvene kavopije niti ljetna žega ne može odvući od šalice kave pa su se dosjetili kreativnim načinima kako bi ovaj napitak postao osvježenje. S mlijekom ili bez, glavna razlika između Ice i Cold brew kave je u temperaturi vode i konačnom okusu. ‘Cold brew’ ima nekoliko prednosti prema ‘ice coffee’ kavi. Kava na ovaj način nije podložena termičkoj obradi što joj daje manju gorčinu i prirodnu slatkoću, ali i više kofeina. Jako je fotogenična i zavladala je profilima na Instagramu. Za potpuni ljetni užitak dodajte aromu karamele ili nekog voćnog okusa.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori