Otkrili smo novo omiljeno mjesto za ispijanje kave u Zagrebu

U šetnji gradom gotovo uvijek smo u potrazi za nekim novim kutkom ili skrivenom uličicom. Zašto? Jer želimo popiti šalicu ‘prave kave’. Pod tim mislimo na onu s etiketom specialty na koju se kod nas ljudi još uvijek privikavaju. Koncept postaje sve prisutniji na zagrebačkoj sceni kavopija baš kao i potražnja. U centru grada, točnije na adresi Kneza Mislava 17 otvorio se jedan jako cool kafić čija aroma nas je privukla da ušetamo unutra i isprobamo neke nove okuse. Monocycle Specialty Coffee Shop bez sumnje će postati omiljeno mjesto za ispijanje kave, jer iako se nalazi u centru, zbog kapaciteta ipak omogućuje dozu privatnosti.

Monocycle Specialty: dobra kava u divnom ambijentu

Iako nas je sunce izmamilo na gradske terase, kavu ponekad volimo popiti i u zatvorenom prostoru pod zaštitom od gradske žege koja isparava iz uličnog asfalta. Monocycle kafić ima onu domaću, kućnu atmosferu pa ako želite popiti kavu izvan dnevnog boravka, a opet se osjećati ugodno – ovo je nova idealna lokacija za vas. Popričali smo s vlasnikom i baristom Dragutinom Tudićem, a što nam je sve otkrio doznajte u nastavku.

1.Kako ste se odvažili na otvaranje još jednog speciality kafića na zagrebačkoj sceni kavopija?

Nakon godina rada u ugostiteljstvu logičan je bio moj sljedeći korak da sam otvorim svoj lokal. S obzirom na to da sam i sam zaljubljenik u kavu, jedino što bi mi je bilo prihvatljivo je bilo to da se u lokalu poslužuje specialty kava. S jedne strane većina ljudi još nije upoznata s takvim kavama te kad im se posluži reagiraju kao da nešto nije u redu može se reći da je to bilo odvažno. No s druge strane, to je bilo jedino što bi radio iz srca. Tako da to nekako ne smatram odvažnim nego nekim ispunjenjem želje koja je neko vrijeme bila u meni.

2.Jeste li i sam ljubitelj kave, što vam je najvažnije kada posjetite kafić i naručite kavu?

Jesam, ljubitelj sam kave tako da sam i svoje slobodno vrijeme i godišnje odmore unazad nekoliko godina „trošio“, uklapao u neku vezu sa kavom…. Ne pada mi napamet nešto što mi je posebno važno kada posjetim kafić. No npr. bilo bi mi nekako čudno da naručim neku, hajdemo reći posebnu kavu, a da je lokal pun dima i da se unutra puši.

3.Čime je inspirirano ime kafića i dizajn interijera?

Ime Monocycle je zapravo bio drugi izbor.. Čitajući  knjigu usred jedne rečenice je pisalo „beans around the world“ što mi je bio svojevrstan „wordplay“  pa se prvotno  trebao zvati „bean around the world“ što bi aludiralo na kavu (bean -zrna) iz raznih dijelova svijeta. S time bi imalo neku putničku, avanturističku crtu pa je uređenje lokala trebalo bilo s raznim starim mapama i kartama, globusima. No, u međuvremenu se otvorio coffee shop Kavantura koji ima geslo „coffee adventure around the world“ i to mi je bilo previše slično. Monocycle mi je uvijek izgledao simpatično. Kad god bi vidio da netko vozi monocikl uvijek bi ga popratio pogledom i osmijehom na licu. Jednostavno sam nekoga tako ugledao i to je bilo to.

Što se tiče interijera ja sam u prostoru našao već dobar dio toga. Naknadno sam saznao da je to djelo ureda Arhikultura na čelu s pokojnim Christianom Rendulićem. Dok sam ostale stvari uredio sam po nekom svom nahođenju. Police sam popunio stvarima sa svojih putovanja i s darovima koje sam dobio s putovanja svojih prijatelja, knjigama o kavi koje sam posjedovao doma, neke stvari sam naslijedio od svojeg djeda, bake, neke stvari sam dobio od prijatelja koje su mi dali kako bi popunio police. Cvijeće mi je bilo bitno i želio sam da ga ima što više, no opet morao sam oko toga paziti da ne zagušim prostor jer je prostor kvadraturom podosta mali. Slike na zidovima su djelo mog prijatelja Marka Kneževića koje je on uslikao na svojim putovanjima po raznim zemljama (Indija, Maroko, Jordan, Kina, Peru…)

4.Što se sve može naručiti s Monocycle Coffee menija?

S obzirom na to da je lokal orijentiran na kavu uvijek u ponudi imam bar dvije kave. Jedan blend i jedan single origin, trenutno je to Blackout blend i Ethiopia oboje od Cogito coffee roastersa). Svježe cijeđeni sokovi u kombinacijama naranča, grejp, mrkva, đumbir, jabuka, mrkva, kruška. Tu su i razne limunade s mentom, limetom, Agropošta sirupima i soda vodom. Samovar čajevi (od istih radim i ledene čajeve) te manji izbor hrvatskih craft piva…

Foto: Marija Laća



Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori