Najbolji slatki ‘snack’ recepti s maslacem od kikirikija

Maslac od kikirikija u naše je krajeve stigao iz Amerike, a njegova popularnost iz dana u dan sve više raste. To nas nimalo ne čudi, jer jednom kada ga probate brzo ćete se ‘navući’ pa vam jedna teglica neće predstavljati nikakav problem sa žlicom pri ruci. Maslac od kikirikija jako je hvaljen, a to već sigurno znaju svi entuzijasti i ljubitelji zdrave hrane.

Međutim, na tržištu postoje brojne varijante stoga vrijedi čitati etiketu i birati samo onaj koji se sastoji od čistog kikirikija bez dodataka ulja, šećera i drugih sastojaka. Maslac od kikirikija možete napraviti i kod kuće te u njemu uživati u odličnim receptima koji će zadovoljiti poslijepodnevnu užinu.

Maslac od kikirikija u ‘snack’ receptima

Svi smo se barem jednom suočili s onim poslijepodnevnim ‘napadajem’ gladi. Umjesto da posegnete za čokoladom i keksima, maslac od kikirikija s voćem ili u nekim brzim receptima najbolja je alternativa nezdravim grickalicama. Za onaj iz kućne radinosti dovoljno je u pećnici 15ak minuta ispeći kikiriki te ga ubaciti u multipraktik s malo soli i žlicom meda te sve dobro izmiksati do kremaste teksture. Dobri stari klasik definitivno je sendvič s maslacem i pekmezom, a nove ideje donosimo u nastavku.

Punjene datulje 

Sastojci:

  • 15 Medjool datulja
  • 15 badema
  • 4 žlice maslaca od kikirikija
  • 200g tamne čokolade

Upute:

Datulje razrežite i izvadite košticu. U sredinu stavite badem i malo maslaca od kikirikija te pritisnite da se rubovi spoje. U međuvremenu otopite i rashladite čokoladu, umočite punjene datulje i slažite na papir. Stavite u zamrzivač na pola sata, uživajte u brzom ‘snacku’.

.. i još malo ‘comfort’ recepata

Rižine košarice

Sastojci:

  • 1 šalica maslaca od kikirikija
  • 1/2 šalice meda
  • 1/4 šalice datulja
  • 3 1/2 šalice rižinih krekera
  • 2 žlice suncokretovih sjemenki
  • 1 šalica tamne čokolade
  • krupna sol za posipavanje

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i namastite kalup za muffine kokosovim uljem. U lončiću izmiješajte maslac od kikirikija i med na srednjoj vatri. Prebacite u zdjelu i dodajte sjeckane datulje, a zatim izmrvite rižine krekere i sve dobro sjedinite. Utisnite smjesu u dno kalupa i stavite ga u zamrzivač na 15 minuta, a u međuvremenu rastopite čokoladu. Prelijte preko ‘crusta’ i dodajte par zrnaca krupne soli te zamrznite na sat vremena.

Energetske pločice s brusnicama

Sastojci:

  • 300g namočenih datulja
  • 150g sušenih brusnica
  • 6 žlica maslaca od kikirikija
  • 1 žlica laneinih sjemenki
  • 1 žlica bučinih golica
  • 80g badema
  • 80g lješnjaka
  • 30g zobi

Upute:

Datulje namočite u toploj vodi barem 15 minuta, ocijedite. Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte, prstima utisnite u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom. Stavite u hladnjak na sat vremena, razrežite na pločice i poslužite.

Sočni čokoladni keksi

Sastojci:

  • 200g tamne čokolade
  • 3 žlice kokosove masti
  • 2 jaja
  • 130g brašna
  • 4 žlice kakaa za kolače
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • maslac od kikirikija ( ovisno o broju keksa)

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Rastopite čokoladu i kokosovu mast na laganoj vatri te sjedinite s ostalim sastojcima u zdjeli (osim maslacem od kikirikija). Smjesa bi trebala biti gusta kako se ne bi razlijevala, pa po potrebi dodajte još brašna. Na lim za pečenje stavite papir, a zatim nanesite žlicu smjese i malo ju utisnite. Dodajte žličicu kremastog maslaca od kikirikija pa prekrijte s još jednom žlicom smjese, zagladite. Pecite 12-15 minuta na 180 stupnjeva.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori