Mali ženski rituali u ispijanju čaja

caj-5

Svatko ima svoj ritual ispijanja čaja…

Rijetko što može spriječiti Engleze da popiju svoj five o’clock tea ili Japance da ga satima pažljivo pripremaju. Njegove blagodati davno su prepoznali i Hrvati koji također imaju svoje male rituale s tim napitkom, posebno ljepši spol koji pazi na svaki detalj. Različite kulture svojoj omiljenoj šalici pristupaju na različite načine, i dok je svako godišnje doba savršeno za opuštajući trenutak uz omiljeni čaj, zima je u našim krajevima ipak sinonim za to.

caj-2

…no pravila pripreme su univerzalna

Čaj je najfiniji kad se pije iz kvalitetnog porculana pri idealnoj temperaturi od 60 stupnjeva Celzijusa. Važno je paziti i u kakvom čajniku ga poslužujemo, a osim porculana, preporučuju se staklo i gus, kvalitetno lijevano željezo koje se jednakomjerno zagrijava i dobro čuva toplinu.

caj-8

Voda treba biti što svježija i bogata kisikom, no treba paziti na njenu temperaturu jer ne paše svakom čaju jednaka temperatura vode. Za voćne čajeve poput Franckovog novog čaja Šipak&Kupina, temperatura vode treba biti 100 stupnjeva Celzijusa, baš kao i za biljne čajeve kakav je Franck Kamilica&Đumbir s okusom meda.

I čajevi poput crnog s mentom – Franck Dark Mint te zelenog s okusom limuna i ananasa – Franck Exotic Green, raskoš svojih okusa najbolje otpuštaju u proključaloj vodi. Za zelene čajeve vodu zagrijte na oko 70 stupnjeva, dok crni čajevi traže temperaturu od oko 90 stupnjeva Celzijusa.

caj-1

Kreirajte vlastitu opuštajuću priču

Englezi su razvili cijeli jelovnik delicija koji se obavezno poslužuje uz čaj, ali ni mi ne zaostajemo sa svojim čajnim kolačićima koji se savršeno slažu uz vruću šalicu. Zato okupite prijateljice te uz red savršenog napitka i red smijeha uživajte u malom ženskom ritualu, a ako niste za društvo – najbolje opuštanje pružit će vam najdraži okus i dobra knjiga.

caj-4

I nimalo manje bitno za potpuno prepuštanje užitku je najdraža šalica ili čak set oko kojeg ćemo okupiti goste i poslužiti im čaj uz zalogajčić. Nekad se teško odlučiti oko najboljeg dizajna stoga ćemo policu u kuhinjskom ormariću puniti do samog vrha. Šalice raznih veličina, boja, šalice kao suveniri, najdraži pokloni, za nju i njega, ali nema veze – što je više šalica, to se većim društvom možete okružiti isprobavajući nove okuse. Ili prema raspoloženju birati onu najdražu, u koju ćete uliti baš svježe skuhani vrući čaj.

francks-2

franck

Foto: Promo, Unsplash

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori