mali Chef: Rižoto s medvjeđim lukom

mali Chef: Rižoto s medvjeđim lukom

Medvjeđi luk, poznat i pod nazivima srijemuš, divlji luk i šumski luk, pripada skupini samoniklog bilja, raste u vlažnim šumskim područjima, a svojim opojnim mirisom ispunjava zrak od ožujka do srpnja. Njegovi mekani šiljasti listovi najljepši su početkom proljeća. Blažeg je okusa od običnog češnjaka pa ga u kuhinji možete koristiti na brojne načine. Napravite ukusan pesto, nasjeckajte ga u salatu, grickajte sirovog ili ga kao mi iskoristite za kremozni rižoto.

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

400 g arborio riže
200 g medvjeđeg luka – SD projekt
150 ml maslinovog ulja – OPG Džaja
50 ml bijelog vina
80 g badema – OPG Džaja
80 g naribanog tvrdog kravljeg sira – Horizont sirana
1600 ml povrtnog temeljca
50 g maslaca – Horizont sirana
sol

PRIPREMA:

1.Medvjeđi luk operite i dobro osušite. Usitnite ga u blenderu s bademima, ribanim sirom i 100 ml maslinovog ulja. Dobiveni pesto stavite sa strane.
2.Na 50 ml maslinovog ulja zastaklite rižu. Kad se riže zagrije podlijte ju bijelim vinom. Kad vino ispari, podlijevajte rižu s vrućim temeljcem uz stalno miješanje. Da bi riža bila savršeno skuhana potrebno je 15-ak minuta.
3.Ugasite vatru. Dodajte izmiksani medvjeđi luk, maslac i malo maslinovog ulja. Posolite po potrebi.

Recepti, styling & foto: mali Chef
Namirnice: Mali plac

Učitati još
Zatvori