Namirnica mjeseca: kus-kus, a imamo i ideju za lagan i brz obrok

Ljeto je kalendarski sve bliže iako vremenski uvjeti još nisu pobudili niti onaj puni proljetni zanos. No, kao i svake godine prije početka mnogima omiljene tople sezone u životni stil unose se razne promijene. Ponajprije one na polju prehrane. Moderan tempo života nameće brze ‘instant’ obroke koji su u većini slučajeva tek privremeno rješenje.

U potrazi za namirnicama koje pružaju pregršt nutrijenata i još k tome su lagane za pripremu naišli smo na kus-kus. Zašto smo baš njega izabrali za namirnicu mjeseca, doznajte u nastavku.

Kus-kus: svestrana namirnica neutralnog okusa

Često nastaje konfuzija u koju skupinu prehrambenih namirnica kus-kus ustvari spada. Naime, dobiva se od lomljene durum pšenice, a dolazi sa sjevera Afrike i široko se konzumira diljem Bliskog istoka. Krasi ga izuzetna vrijednost na paleti nutrijenata stoga se često nalazi na meniju veganskih i vegetarijanskih restorana.

@cupfulofkale

Zahvaljujući neutralnom okusu i izrazio laganoj pripremi, savršen je upravo u ljetnim mjesecima kada žudimo za osvježavajućim obrocima koje ne trebamo pripremati više od 30ak minuta. Salate su se istaknule kao najpopularnija verzija ručka ili večere, a kus-kus će obogatiti ‘prazan’ tanjur i ubrzo će ga zavoljeti čak i mališani.

Paleta nutrijenata u jednoj šalici

Kus-kus ćete pronaći u kuhinjskim elementima svih foodie entuzijasta, a zastupljen je i na jelovniku onih koji vode brigu o zdravom načinu života. Naime, bogat je vlaknima pa pruža osjećaj sitosti a brojne su studije pokazale i da snižava loš kolesterol u krvi. Idealna je alternativa kaloričnoj riži pa ga rado pripremaju i oni koji žele izgubiti na težini. Postoje dva načina kako se priprema i oni ovise o kakvoći kus-kus zrna, ali i regije iz koje dotični specijalitet potječe.

Kako se priprema?

@budgetbytes

Bliskoistočna kuhinja poznata je po tradicionalnim načinima spremanja hrane, pa će jelo poput marokanskog gulaša – Tagine ipak zahtijevati malo više angažmana. Kus-kus se kuha na pari i to nakon višesatnog namakanja, no na policama naših prodavaonica nalazi se verzija koju je ipak jednostavnije pripremiti. Izbjegavajte kuhati kus-kus jer će se jednostavno pretvoriti u kašu.

Bez obzira na to pripremali ga u salati, desertu ili kao prilog mora imati rahlu teksturu i ne smije se lijepiti i ‘kuha se’ samostalno. Kako to postići? Vrlo jednostavno, dovoljno je na jednu šalicu kus-kusa zagrijati dvije šalice vode koju ste prethodno posolili. Kada voda zavrije, ubacite kus-kus, promiješajte vilicom i pričekajte da upije svu vodu. Nakon 10ak minuta još jednom prođite vilicom kroz njega kako bi se zrnca.

Recept za pikantnu ljetnu salatu

Sastojci za salatu:

  • 1 šalica kus-kusa
  • 2 šalice vode
  • prstohvat soli
  • 1 paket rikole
  • 1/2 Butternut bundeve
  • 200g feta sira

Sastojci za dresing:

  • 1 žlica Dijon senfa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 cijeđeni limun
  • svježe mljeveni papar
  • 4 do 5 listića svježe sjeckane kadulje ili mente

** 1 žlica meda

Upute:

U loncu do vrenja zagrijati posoljenu vodu i ubaciti kus-kus. Pričekati da upije i razdvojiti vilicom. Prebacite u zdjelu i pustiti da se potpuno ohladi. Bundevu očistiti i narezati na kockice pa skuhati dok ne omekša. Isprati i ohladiti. Rikolu nasjeckajte i ubacite u zdjelu s ohlađenom bundevom i kus-kusom pa prelijte dresingom i pažljivo promiješajte. Prstima nadrobite feta sir po vrhu, prelijte žlicom meda i poslužite. Salata je još finija hladna pa ju je prije idealno staviti u hladnjak.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori