Kruške, jabuke, šljive – zovu vas da ih ubacite u crumble

Kruške, jabuke, šljive – zovu
vas da ih ubacite u crumble

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda Paa (@heartbeetkitchen) on

Vrijeme najjednostavnijeg i najraznovrsnijeg jesenskog kolača je stiglo, i doista – toliko je jednostavan da i apsolutni amateri ne mogu nikako pogriješiti, a raznovrsnost mu daju različite vrste voćnog nadjeva i ‘pokrova’ za koji se mogu koristiti razni sastojci te kreirati čak i bezglutenske varijante.

Radi se o crumbleu, mrvičastoj piti koja je nastala za vrijeme Drugog svjetskog rata u Velikoj Britaniji kada su količine brašna bile racionirane i prave se pite nisu mogle peći. Crumble je u engleskom jeziku poznat i kao Brown Betty, ponekad i crisp, dok Amerikanci uglavnom koriste naziv cobbler i pod njim podrazumijevaju nadjev od voća prekriven puno težim tijestom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gluten-Free, Real Food Recipes (@saltedplains) on

Riječ “crumble” u doslovnom prijevodu znači “mrvica”, a odnosi se na pokrov pite koji se preko nadjeva nanosi u mrvičastom sloju. Pokrov se uglavnom sastoji od malo brašna, maslaca i šećera, a postalo je popularno brašno zamijeniti zobenim pahuljicama ili krušnim mrvicama. U originalu se desert radio samo od jabuka, ali danas u njega možete ubaciti gotovo sve – kruške, šljive, šumsko voće – i dobiti finu deliciju. Jednako će tako dobro podnijeti razne začine – cimet, klinčić, kardamom…

Najbolje od svega je servirati ga toplog sa sladoledom od vanilije ili čokolade uz što će dobiti jednu sasvim novu dimenziju.

Slijedi recept za klasičnu varijantu s jabukama, no doista se ne morate bojati eksperimentirati s bilo kojim voćem ili kombinacijama voća kako bi ispalo jednako dobro. Dvije stvari na koje morate obratiti pozornost su zrelost voća i njegov sastav vode jer će u oba slučaja pustiti puno tekućine i pretvoriti crumble u kašu – znači, prezrelo voće i ono koje je vodenastije (jagode, borovnice, kupine, maline…) spasite s dodavanjem krušnih mrvica koje će upiti višak vode, a u krajnjem slučaju možete posegnuti i za škrobnim brašnom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heather Hands (@flourishingfoodie) on

Crumble od jabuka

150 g brašna
100 g zobenih pahuljica
100 g šećera
175 g hladnog maslaca
5-6 reskih jabuka (oguljenih, očišćenih i narezanih na kockice)
1 žličica cimeta
malo limunovog soka
vanilin šećer
šećer po ukusu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješajte jabuke s cimetom, limunom i šećerom te voće prebacite u vatrostalnu posudu. U drugoj posudi pomiješajte brašno, zobene i šećer te natrgajte maslac. Suhe sastojke mrvite među prstima dok ne dobijete sasvim mrvičastu smjesu, a zatim je rasipajte povrh voća. Pecite oko pola sata dok crumble ne pozlati, a voće omekša i poslužite toplo sa sladoledom. Mljac!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori