Kako iskoristiti ostatke hrane za kreiranje raskošnih obroka

Kako iskoristiti ostatke hrane za
kreiranje raskošnih obroka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by + L U C Y + (@lucyjwhitehouse) on

Badnjak i Božić oduvijek su bili simbol okupljanja najmilijih oko raskošnog blagdanskog stola. Nakon nekoliko dana pažljivih priprema i guštanja u divnim delicijama, ostatci hrane gotovo su neizbježni. Dobro je poznato da se u ovim danima ipak količinski kuha više nego u bilo koje drugo doba godine. Kako bi izbjegli bacanje hrane ili pak povlačenje ostataka po hladnjaku u idućim tjednima, kreativni obroci odlično su rješenje. Isto tako, mnogi će se složiti kako se ostatci na kraju pojedu tek tako, bez pretjeranog uživanja. Pečeno meso, krumpir, povrće, salate, sirevi i višak orašastih plodova od ukrašavanja slastica u alternativnim receptima pružaju rapsodiju novih okusa koji će tu percepciju zasigurno promijeniti. Kreativni obroci uz malo mašte i blagdanskog duha nikada nisu bili jednostavniji.

Kreativni obroci uz malo mašte

Povrće za doručak

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tayler McKellop (@cleaneatsbytay) on

Povrće je uvijek poželjan sastojak na tanjuru, pogotovo nakon nekoliko dana opuštenijeg uživanja u hrani. Ideja za blagdanski doručak zasigurno ne nedostaje, a kako prilozi ne bi ostali neiskorišteni, kretivni obroci na jednostavan će ih način učiniti odličnim i potpunim jelima. Malo ‘poboljšanje’ okusa dobro će doći. Ubacite povrće na tavicu s malo maslinovog ulja za bolju aromu. U zdjelici umutite nekoliko jaja ili pak bjelanjaka i prelijte preko. Začinite s malo chilija i uživajte u zdravoj i ukusnoj frittati ili omletu od povrća. Kreativni obroci nezamislivi su bez krumpira, a ako vam je ostala koja porcija viška, pretvorite ga u pravi ‘comfort food’ uz ova tri recepta.

Orašasti plodovi, ali ne u desertima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monique: Ambitious Kitchen (@ambitiouskitchen) on

Orašasti plodovi neizostavan su sastojak gotovo svakog božićnog jelovnika. Najčešće se nalaze u slasticama ili kao dekoracija na keksićima i ostalim slatkim zalogajima. Orašasti plodovi osim za doručak i u desertima isprobajte na drugačiji način. Kreativni obroci stvoreni su ta ostatke oraha, badema i indijskih oraščića koji će nove recepte podići na novu razinu.  Ubacite ih u multipraktik s peršinom i svježim bosiljkom te šalicom maslinovog ulja kako bi pripremili domaći pesto. Umak koji će osvojiti sve ukućane, još danima možete koristiti kao dodatak tjesteninama, krumpiru i mesu.

Tople i hladne varijante mesa i ribe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by P E A C H O N O M I C S (@peachonomics) on

Ako u vrijeme blagdana nečega ne nedostaje onda su to pečene purice, patke, piletina i ostalo meso. Uz francusku salatu i pečenu papriku, u hladnoj purici uživat ćemo još danima. No, kako obroci ne bi bili jednolični, dovoljno je tek par ideja koje će hladno meso pretvoriti u najfiniji topli obrok. Jedna od njih je da ostatke laganijeg mesa poput puretine i piletine narežete ili naribate te ubacite u juhe. Izvrstan su izvor proteina, a u jušnoj verziji pravo su zadovoljstvo koje i očekujemo od jela u zimskim danima. Teletinu i svinjetinu narežite na sitne komadiće i pripremite svoju varijantu popularne shepherd’s pite  sa slatkim krumpirom. Meso možete iskoristiti za užinu u sendvičima. Karamelizirajte luk i ubacite ga u pecivo koje ćete upotpuniti ostatcima mesa narezanim na trakice. Ostatke dimljenog lososa, sira i ribe s plata koje su bile predjelo ubacite u fini bagel koji ste prethodno na na tavici prepekli do zlatne boje.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori