Jesenski comfort food nikada nije bio slasniji; donosimo 4 recepta koja možete isprobati već danas

Jesenski comfort food nikada nije bio slasniji; donosimo 4 recepta koja možete isprobati već danas

Iako smo kalendarski već debelo zakoračili u jesen, vrijeme je dosad bilo gotovo proljetno. Ipak, temperature su se spustile, sunca je sve manje pa napokon možemo reći da je stigla prava jesen. Dolaskom kiše, hladnijeg vremena i kraćih dana lako se može doći u fazu jesenske melankolije i bluesa, a njih ćemo lakše prevladati konzumacijom comfort fooda. Comfort food je hrana koja je povezana s određenim ugodnim emocijama, koja nas svojim dobro poznatim okusima čini nostalgičnima i koja nam, doslovno prevedeno, pruža utjehu.

Obroci koji “liječe” i podižu raspoloženje popularniji su u jesenskim i zimskim mjesecima, kada nema bolje okrijepe od toplih juha i variva koja će nas ne samo udobrovoljiti i razveseliti, već nerijetko i zagrijati. Osim što izaziva nostalgiju i najviše se veže uz zasitnu hranu, comfort food je hrana koju je jednostavno pripremiti. S obzirom na to da dolazak jeseni podrazumijeva sve više kišnih dana i druženja s obitelji i prijateljima na zatvorenom, a dobro je poznato da su druženja nezamisliva bez dobre hrane, za vas smo odlučili pripremiti 4 savršena jesenska comfort food jela, koja u udobnosti vlastitog doma možete napraviti za sebe ili njima šarmirati bliske si osobe. U glavnoj ulozi – rajčica, namirnica bez koje ne možemo zamisliti ljetnu sezonu, a koja u jesenskoj sezoni u trenutku vraća uspomene na minulo čarobno ljeto.

U suradnji s poznatim domaćim brendom rajčica Rajska, ovih smo dana snimili gastro editorijal s četiri ukusna jesenska comfort food jela, koje je osmislio i napravio gastro bloger Hungry Mile.

Rajska rajčice iz Svete Nedelje prsnu čim ih zagrizete, a kad ih pomirišite, istog trenutka se vraćate u dugo, toplo i bezbrižno ljeto. Sorte Bumblebee, Harmony, Campari, Sunstream i Grappolo uzgajaju se u rajskim vrtovima, odnosno staklenicima u kojima se upotrebom vrhunske i suvremene tehnologije uzgajaju sočni i prirodni plodovi tijekom cijele godine. Proizvodnja Rajska rajčica u cijelosti je prihvatljiva za okoliš, biljke su potpuno zaštićene od vanjskih nepogoda, a svakoj je posvećeno jednako pažnje. Pri sadnji rajčica upotrebljavaju se samo najbolje sjemenke specijalnih sorti, a staklenikom leti više od 10.000 bumbara koji na prirodan način oprašuju cvjetove rajčice, pridonoseći njihovu sočnijem okusu. Bitno je naglasiti da nisu prskane nikakvim kemikalijama i pesticidima.

Rajska rajčice su zdrave i dobre za raspoloženje pa su idealan sastojak comfort food recepata koje vam donosimo u nastavku.

Juha od pečenih cherry rajčica

Sastojci:

  • 800 g zrelih cherry rajčica
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica šećera
  • timijana – po želji
  • šaka bosiljka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 500 ml povrtnog/pilećeg temeljca/juhe ili vode

Upute:

  • Pećnicu zagrijte na 190°C. Rajčice operite i ovisno o veličini izrežite na polovine ili četvrtine. Na lim stavite papir za pečenje i rasporedite rajčice, posipajte šećerom, solju, paprom i timijanom te dodajte zgnječeni češnjak. Na kraju sve polijte uljem i dobro promiješajte. Pecite oko 40 minuta.
  • Kad je pečeno izvadite češnjak i bacite ga. U lonac u kojem ste zagrijali temeljac ili vodu dodajte pečene rajčice sa svim sokovima od pečenja. Dodajte šaku svježeg bosiljka i štapnim mikserom dobro povežite u gustu juhu, te prokuhajte do vrenja. (Ako želite potpuno glatku juhu onda ju nakon blendanja možete procijediti i tako ukloniti ostatke sjemenki koje štapni mikser nije upio usitniti, te ju nakon toga prokuhati.)
  • Poslužite odmah, uz komad kruha prepečenog na tavi ili dvopek. Po želji polijte s malo bučina ulja i dodajte još bosiljka. Ili ako ste ljubitelj ljutog dodajte malo čilija.

Varivo sa slanutkom, kobasicama i cherry rajčicama

Sastojci:

  • 1 luk
  • 1 velika mrkva
  • 1 pakovanje kobasica (npr. 4 kranjske kobasice)
  • 1 košarica Campari rajčica
  • 2 limenke slanutka
  • 3 -4 žlice sitne tjestenine
  • sol, papar
  • žlica vlasca (ili 2 češnja češnjaka)
  • peršin
  • ulje

Upute:

  • Priprema namirnica: luk sitno nasjeckajte, mrkvu očistite i naribajte, kobasice izrežite na ploške debljine oko 1 cm, rajčice izrežite na četvrtine, a slanutak dobro operite.
  • U dublji lonac na zagrijano ulje dodajte sitno isjeckan luk i pržite na laganoj vatri nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte izribanu mrkvu i vlasac (ili sitno isjeckan češnjak), te kratko pržite.
  • Pojačajte vatru i dodajte kobasicu izrezanu na ploške, čim promijeni boju dodajte narezane rajčice i dobro promiješajte. Smanjite vatru i dinstajte neko vrijeme, dok se rajčica ne raspadne.
  • Ulijte oko pola litre vode, ravnu žličicu soli i papra po želji (možete dodati i malo mljevene paprike ili čilija), poklopite lonac i ostavite da kuha 10 minuta.
  • U ključalo varivo dodajte opran slanutak i nekoliko žlica sitne tjestenine (ovisno koliko gusto varivo želite).  Kuhajte još 5 minuta.
  • Na kraju dodajte nasjeckan peršin i ako je potrebno dodatno začinite.

Quiche s rajčicama

*Količine su za okrugli kalup promjera 26-28 cm

Sastojci:

Tijesto

  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g oštrog brašna
  • 1 žličica soli
  • malo papra
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice hladne vode (po potrebi)

Nadjev

  • 4 jaja
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 150 g mekog sira (tipa feta sir)
  • 2  žlice krušnih mrvica
  • 200 g špinata
  • 1 košarica Sunstream rajčica
  • sol, papar – po želji

 Upute:

  • Brašno, sol, papar i hladan maslac pomiješajte prstima tako da dobijete mrvičastu smjesu (trljajte i mrvite). Zatim dodajte jaje i umijesite kompaktno tijesto. Ako vam se tijesto mrvi po potrebi dodajte malo vode.
  • Kompaktno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug nešto veći od kalupa.
  • Kalup premažite maslacem i pospite s malo brašna pa u njega prebacite tijesto (zarolate ga na valjak i odrolajte preko kalupa). Tijesto dobro utisnite, tako da napravite oblik košarice – s dnom i stranicama, višak tijesta koji viri iz posude odrežite. Ako negdje pukne, pokrpajte odrezanim ostatcima tijesta.
  • Tijesto izbodite vilicom i obavezno ohladite barem 30 min. (Tijesto možete pripremiti i večer prije i čuvati ga u hladnjaku ili zamrzivaču.)

Pripremite nadjev:

  • Upalite pećnicu i ostavite da se grije na 180°C.
  • U manjem lončiću zavrijte vodu, kada zakuha ugasite vatru i dodajte špinat. Odmah ga ocijedite i stavite pod mlaz hladne vode. Ostavite ga u cjedilu sa strane da se ohladi i pusti svu vodu.
  • Pomiješajte jaja, dodajte im sol, papar i vrhnje te sve dobro povežite. U smjesu razmrvite sir.
  • Tijesto pospite s krušnim mrvicama, te po njima rasporedite ohlađen i ocijeđen špinat. Po njemu izlijte smjesu jaja, vrhnja i sira. Te na kraju rasporedite i rajčice.
  • Pecite oko 50 minuta na 180°C tj. dok quiche ne postane lijepo zlatan. Ostavite u kalupu da odstoji minimalno 15 min prije posluživanja.

Focaccia s cherry rajčicama

Sastojci:

Tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • vrećica suhog kvasca
  • 200 ml mlake vode
  • 2 žlice mlijeka
  • 2 žlice maslinova ulja

Nadjev:

  • 1 pakiranje Bumblebee rajčica
  • par grančica svježeg ružmarina maslinovo ulje
  • svježe mljeveni papar
  • krupna morska sol

Upute:

  • U zdjeli izmiješajte brašno i sol pa dodajte suhi kvasac, mlijeko i maslinovo ulje.
  • Lagano dolijevajte mlaku vodu i cijelo vrijeme miješajte drvenom kuhačom. Kada više ne možete miješati kuhačom krenite mijesiti rukom.
  • Prebacite tijesto na radnu plohu koju ste posuli s malo brašna i nastavite mijesiti tijesto još 5 minuta, po potrebi posipajte s još brašna. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke. Umiješano tijesto vratite u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. (Tijesto možete umiješati i večer prije, te zdjelu dobro omotanu plastičnom folijom ostaviti da prenoći u frižideru. U tom slučaju prije nego nastavite s korakom 4., tijesto izvadite oz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi sat vrmena.)
  • Kada se tijesto udvostruči ponovno ga premijesite i podijelite u dvije loptice. Svaku razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i prebacite na veliki lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
  •  Lim s pogačama ostavite na toplom još pola sata da se tijesto još malo diže. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220°C.
  •  Uzdignuto tijesto malo nabodite prstima i utisnite cherry rajčice prerezane po pola. Sve prelijte s malo maslinovog ulja i stavite u zagrijanu pećnicu.
  • Pecite dvadesetak minuta, dok se lijepo ne zarumeni.
  • Pečenu focacciu pospite sa svježe mljevenim paprom, krupnom soli i polijte s maslinovim uljem. Po vrhu natrgajte ružmarina.

Foto: Sanja Jagatić

Recepti i food styling: Mile Butorac

Učitati još
Zatvori