Ideja za večeru: veganske lasagne

Ideja za večeru: veganske lasagne

Nakon nezdrave hrane na zdrav način još nam je jedan recept pao na pamet za najbolju večernju opciju, no ovoga u posve biljnoj, veganskoj varijanti. Lasagne su, kao i pizza, mnogima omiljeno jelo s tjesteninom. Zapečene, s mnogo sira i fantastičnog punjenja zadovoljit će svako nepce, a varijanti je bezbroj… Često jedna bolja od druge. Iako su najčešće lasagne bolognese, ovog puta donosimo recept jela u kojemu će svi uživati – i ljubitelji klasičnih lasagna i vegetarijanci i vegani.

VEGANSKE LASAGNE

SASTOJCI

CRVENI UMAK
500 g šampinjona
4 mrkve (srednje veličine)
1 veća glava ljubičastog luka
3-5 glavice bijelog luka
500 ml domaće kuhane rajčice
200 ml domaće rajčice
sojine ljuspice
sušeni mažuran
sušeni origano
crvena paprika
crni papar
maslinovo ulje

BIJELI UMAK
100 mL pšeničnog brašna
500 ml tople vode
1 žlica senfa
prstohvat soli
malo bijelog papra

250 g tjestenine za lasagne bez jaja
dvije šake mladog špinata ili blitve

PRIPREMA

Prvo pripremite povrće. Šampinjone pažljivo čistite četkom i nasjeckajte na listiće. Nikada ih ne perite vodom! Gljive su poput spužve – apsorbiraju vodu i mijenjaju strukturu i okus. Očistite i ogulite mrkvu te narežite isto na kružne listiće. Luk i češnjak nasjeckajte na sitno.

Na maslinovom ulju popržite luk s malo soli i papra, dodajte mrkvu, a nakon nekoliko minuta, šampinjone i češnjak. Povremeno miješajte dok tekućina iz povrća isparava. Dodajte rajčice, sok i pire. Umjesto domaće rajčice, možete koristiti i 2 manje limenke pelata. Dodajte origano i mažuran, a ako ste ljubitelj slatke i dimljene paprike dodajte i tih par prstohvata. Potrebno je 15 minuta kako bi umak dobio gustoću. Na samom kraju, umiješajte šaku do tri sojinih ljuspica. Prelijete s čašom vode i čekajte da cijela smjesa istovremeno upije tekućinu i da višak ispari. Kada postigne željenu gustoću i teksturu, ugasite vatru i odložite sa strane.

 

A post shared by ?? (@roastbreadfruit) on

Dok crveni umak stoji sa strane napravite bijeli. Na dvije žlice maslinovog ulja, ulijte smjesu brašna, vode, soli, promiješajte i dodajte papar te senf. Ako je potrebno kuhajte umak nekoliko minuta dok ne postane svilenkast.

Tijesto koje koristite može biti ono koje se treba prethodno kuhati ili ne – izbor je sasvim vaš. Pekač podmažite s malo ulja i na dno stavite dvije do tri žlice pirea od rajčice te na njega posložite prvi sloj tjestenine. Na tjesteninu ide bijeli umak pa crveni, slijedi tijesto i tako redom dok ne dođete do posljednjeg sloja tijesta na koji ćete staviti špinat ili blitvu te ćete bogato izliti ostatak bijelog umaka. Najbolje bi bilo da u startu odvojite koliko vam je potrebno bijelog umaka za taj završni dio. Naravno da možete dodavati i druge vrste povrća, a inspiraciju za serviranje potražite u Instagram fotografijama u nastavku…

Lasagne se peku na 180° C, 50 minuta. Prvih pola držite ih pokrivene folijom, a zatim još 20 minuta bez folije, kako bi se zapekle. Po vađenju iz pećnice ostavite ih vani da se hlade nekih 15 do 20 minuta prije posluživanja.

Učitati još
Zatvori