Hrana koja liječi mamurluk

Hrana koja liječi mamurluk

A post shared by Leonie Hanne (@ohhcouture) on

Kraj tjedna podrazumijeva opuštanje uz koju čašicu viška. Kultura ispijanja alkohola vikendom unijela je u naš tjedni ritam rituale koji baš i nisu najbolji saveznici našeg svježeg izgleda. Sezona je druženja na otvorenom i društveni život naglo je pojačao svoj intenzitet. Baš kao i priroda koja je sve raskošnija, raskošniji su i naši izlasci. Dok guštamo u omiljenim alkoholnim pićima je lijepo, no nevolje stižu nakon toga. Dan nakon “vesele” noći može biti prilično težak i naporan kada se pretjera.

Opskrbite se “anti mamurluk” namirnicama

No, uz pametno konzumiranje hrane i pića, možemo olakšati nuspojave našeg dobrog provoda. Kombinacija veće količine vode čak i tijekom večernjih druženja s alkoholom, može biti prvi korak u liječenju glavobolje i mumurluka.

No, ako smo baš pretjerali i unos vode nije pomogao da se osjećamo bolje drugi dan, postoji nekoliko jela koja nam mogu olakšati mamurluk. Dobro je popiti dosta mlijeka i jogurta, a i vitamin B kompleks može puno učiniti za vas. Sve što ste čuli o kavi i liječenju mamurluka, ipak u prvih nekoliko sati nakon buđenja izbjegnite. Ona će vas dodatno dehidrirati, a to ne ide u prilog borbi s mamurlukom. Radije se držite vode.

Citrusi mogu biti dobri zbog C vitamina, ali njihova kiselost može dodatno iritirati već alkoholom dovoljno iritiran želudac. Med je izvrsna namirnica u ovom slučaju, a na poželjnom popisu našle su se banane, bademi i šumsko voće. Dobre stare juhice od kostiju, povrća ili mesa koje su nam pripremale bake za vrijeme prehlada, također uvrstite u svoj vikend jelovnik protiv mamurluka. Jabuke, sok od jabuke, tikvice i biljni čajevi neka vam se jednako tako, nađu pri ruci. Tri jednostavne i vrlo popularne kombinacije za malo jači anti mamurluk doručak svakako su shakshuka, francuski tost i uvijek ukusni burgeri.

Shakshuka

Ovo tradicionalno jelo bliskoistočne kuhinje je odličan izbor za doručak koji vraća energiju. Kombinacija zdravih namirnica poput rajčice, paprike i jaja učinit će da se osjećate bolje. Barem malo.

  • 5 jaja
  • glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 5 rajčica
  • 1 ljuta papričica
  • 2 paprike
  • sol, papar.. (po ukusu)
  • peršun
  • 2 žlice maslinovog ulja

U zagrijano maslinovo ulje dodajte luk, paprike i papričicu pa sve zajedno pirjajte na laganoj vatri. Nakon nekoliko minuta dodajte začine, rajčicu i češnjak. Miješajte dok se sastojci ne pretvore u umak u koji ćete uliti jaja. Nakon toga ih poklopite i kuhajte. Dobit ćete fino začinjena i obogaćena poširana jaja koja pospite zdravim i  mirisnim peršunom.

Francuski tost

  • 2 jaja
  • 6 žlica mlijeka
  • vanilin šećer
  • pola žličice soli
  • žličica šećera
  • kruh
  • maslac
  • borovnice
  • banana
  • med

U dubljoj tavi rastopite maslac. Stariji kruh narežite na kriške i umočite u pjenasto umućena jaja sa začinima. Propržite s obje strane, premažite medom, dodajte kriške banane i borovnice. Ovo jelo će vas osvježiti i vitaminizirati.

Burgeri s mozzarelom

  • mljeveno meso (vrsta po želji)
  • glavica luka
  • češanj češnjaka
  • 100 g mozzarele
  • senf
  • chilly umak
  • ulje
  • pecivo
  • sol, papar

Od mljevenog mesa, luka, češnjaka i začina napravite pljeskavice. Ispržite ih na ugrijanom ulju. Pecivo razrežite, s unutarnje strane namažite senfom, chilly umakom, ubacite pljeskavicu i mozzarelu i uživajte u oporavku od mamurluka uz fine zalogaje.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori