Granita di caffé je kava koja se ne propušta ovog ljeta

Granita di caffé je kava koja se
ne propušta ovog ljeta

U gradu Messini, u sjeveroistočnoj Siciliji, lokalni stanovnici sve manje piju jutarnji cappuccino s ‘cornettom’ (croissantom) tijekom ljeta. Umjesto toga, često se odluče za predah koji se sastoji od posebno ukusne i osvježavajuće kave granita di caffé  koja je obogaćena šlagom. Uz to savršeno pristaje slatko pecivo.

Kako je nastala ideja za Granita di Caffé

Kako se netko dosjetio ovako zanimljivog deserta? Naime, legenda kaže da su se upravo na Siciliji prije 2000 godina koristile grudice snježnog vulkana kako bi se ohladilo vino. I to je bila posebno draga poslastica antičkim Rimljanima i Grcima koji su dolazili na otok. No, nekoliko stoljeća kasnije, Arapi su te ledene grudice koristili za hlađenje ušećerenog voća i sirupa od ružine vode, odnosno šerbet. Sve više se ova metoda koristila i na Malti, ali i u drugim dijelovima Italije tijekom srednjeg vijeka.

Sicilijanci su i sami počeli stvarati svoje homemade rashlađivače miješanjem leda i soli pa su se razvile različite primjene ledenih grudica. No, verzija s kavom posebno je zanosna. Pogotovo za vrijeme visokih temperatura.

Granita di caffé (granita od kave)

Ova neodoljiva kava obično se pije u kafićima posebnog ugođaja, ali nije problem pripremiti ovu slasnu verziju kave i kod kuće. I to uz minimalnu opremu koju već imamo u kućanstvu.

Posebno su popularna dva načina pripreme ove ljetne kave, bez sladoleda i sa sladoledom. Zanimljivo je što ju je moguće kombinirati i s alkoholom pa čak i voćem. Divno, zar ne?

Što je sve potrebno za uživanje u graniti

  • 2 šalice kave (idealna bi bila espresso kava)
  • pola šalice šećera (najbolje smeđeg, ali nije nužno)
  • 2 žličice likera od kave
  • naribana korica od pola limuna, naranče ili mandarine

Nekoliko minuta kuhajte sve sastojke i pazite da se šećer dobro rastopi, a sve zajedno pretvori u homogenu masu. Mješavinu sipajte u lončić (ili metalnu posudu) i ostavite u hladnjaku minimalno sat vremena. Svakih dvadesetak minuta tijekom sljedeća 4 sata izvadite smjesu i sastružite ledene dijelove koji će se uhvatiti na rubovima posude. Kada cijela masa bude u potpunosti zaleđena, izgnječite je vilicom kako biste dobili sitne komadiće. Pokušajte postići efekt smeđih kristalića.

Sve zajedno ukrasite šlagom, dodajte kuglicu, dvije omiljenog sladoleda, dodajte karamele, koru citrusa i pošpricajte kapljicama limuna ili limete.

Uživajte u topljenju ove neobične poslastice i prepustite se čarima ljeta.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori