Čokoladna torta s espressom – sve što nam treba petkom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by robyn holland | sweetish.co (@sweetish.co) on


Sve što nam treba u petak je jaka kava i kremasta poslastica. U tom slučaju kombinacija espressa, vanilije i čokolade zvuči savršeno. Puno energije i bogat okus zasigurno će potaknuti sretne misli i  inspiraciju. Prava je istina da većina nas započinje dan uz šalicu jake kave, a tijekom dana broj ispijenih kava dodatno se multiplicira. Sve je lakše uz taj maleni boost snažnog okusa i topline.

Jak i hrabar okus kave u kombinaciji s čokoladom stoga postaje sve poželjnija formula za idealan kolač. Pogotovo petkom kada je energija pri kraju, a tek počinje vikend kada bismo trebali biti spremni za nove pustolovine i uživanja u prirodi. Idealan oproštaj od radnog tjedna i tako sladak uvod u vikend trebao bi doći u znaku ukusnog kolača. Zato donosimo recept za neodoljivu poslasticu koja će vas oboriti s nogu. Gotovo je nemoguće pojesti samo jednu krišku ove torte, ali počinje vikend pa si možete dozvoliti mali nestašluk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellie Baygulov (@elliebaygulov) on

Torta od čokolade s espressom

Ova torta će vas potpuno oduševiti kremastim užitkom i mekim biskvitom koji potiče lijepe emocije. Uz malo spretnosti umijesite podlogu i premažite je domaćom kremom za slast kakvu priželjkujete na svom jelovniku cijelog tjedna. Upustite se u kulinarsku avanturu s čokoladom, kavom i jednostavnom kombinacijom okusa koja će zadovoljiti svačiji ukus.

Biskvit

  • 85 g mliječne čokolade
  • 1 šalica vruće kave
  • 1/2 šalice kiselog vrhnja
  • 1/2 šalice punomasnog mlijeka
  • 1/2 šalice ulja
  • 3 jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice brašno
  • 2 šalice šećer
  • 3/4 šalice kakao praha
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli

 

Espresso krema s maslacem

  • 400 g  maslaca
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/4 šalice espresso
  • 4 šalice šećera

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sarah kieffer (@sarah_kieffer) on

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180 celzijusa. U kalup za pečenje stavite pergamentni papir, nanesite tanki sloj ulja i pospite brašnom.

Stavite čokoladu u malu posudu. Ulijte vruću vodu preko nje i prekrijte komadom prozirne folije. U drugoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko, ulje, jaja i vaniliju. Posebno miksajte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol dok sve ne sjedinite smjesu u koju polako ubacite kiselo vrhnje. Povećajte brzinu i miksajte dok ne sjedinite smjesu, oko 20 – 30 sekundi. Miješajte čokoladu i vruću vodu dok ne postane potpuno glatka. Polako prelijte smjesu s čokoladom u tijesto i sve promiješajte.

Smjesu za tijesto ulijte u protvan pa pecite 25 – 35 minuta. Nakon toga prebacite kolač na pladanj i ostavite da se ohladi 30 minuta.

U posebnoj zdjeli miješajte maslac dok krema ne postane glatka i kremasta. Dodajte vaniliju, sol i espresso. Miješajte oko minutu dok se sve ne sjedini. Lagano dodajte šećer miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. Povećajte brzinu do srednje razine dok krema ne postane lagana i pahuljasta zaustavljajući se prema potrebi oko 6 – 8 minuta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by robyn holland | sweetish.co (@sweetish.co) on

Za kraj

Izrežite biskvit na pola (vodoravno) kako bi dobili četiri sloja. Stavite jedan sloj na tanjur za posluživanje i lagano natopite espressom pa premažite kremom od maslaca. Pomoću spatule kremu ravnomjerno širite preko biskvita. Ponovite s još dva sloja, a zatim gornji sloj nanesite na gornju stranu. Kolač ukrasite lomljenom čokoladom.

Ova poslastica uljepšat će vam dane vikenda, a kavu s prijateljima učiniti još boljom. Baš onako ugodnom kako zamišljamo idilična listopadska druženja uz slatki predah.

Foto: Instagram, Unsplash

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori