Desert ili doručak? Savršen recept za affogato s hrskavim komadićima karamele

@hey.boooy

Ljeto samo što nije pokucalo na vrata, iako bi sudeći po temperaturama već mogli zaključiti da je ono stiglo. Gradska žega od jutra se osjeća na ulicama, a svi tražimo utjehu u klimatiziranim prostorima, osvježavajućim napitcima i hladnim desertima. Jutarnju kavu međutim, kavopije neće preskočiti već će ju prilagoditi vremenskim prilikama i spremiti ju u hladnoj verziji. Affogato je međutim, više od kave. Talijanska poslastica u kojoj uživaju diljem svijeta savršen je spoj sladoleda i kofeina, a mi smo ga odlučili ‘začiniti’ nečim hrskavim.

Naime, kremastoj šalici affogato napitka poznata Instagram blogerica Athena dodala je hrskave komadiće karamele. Slatkoljupci će tako zadovoljiti svoju potrebu za šećerom i teško da će se zaustaviti na samo jednoj dozi affogato deserta. Da se karamela, kava i sladoled sjajno slažu uvjerili smo se na receptu poznate kulinarske entuzijastice Athene Calderone.

Affogato i hrskava karamela: savršeni ljetni desert

@eyeswoon

Athena Calderone voli kuhati i uređivati interijere, a upravo njezin dom bio je naš odabir za Instagram interijer mjeseca. U potrazi za inspiracijom i nečim novim, tako smo naišli na njezinu verziju talijanske delicije. Affogato u ovoj verziji savršen je ljetni desert, a ako jako volite spoj hladnog sladoleda i hrskave karamele možda ga poželite pripremiti i za doručak?

Recept Athene Calderone

Sastojci za hrskavu karamelu:

  • 1 šalica šećera
  • ¼ šalice meda
  • ¼ šalice kukuruznog sirupa
  • ¼ šalica espresso kave
  • 1 šalica prepečenih badema, nasjeckanih
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica soli
  • ¾ žličice praška za pecivo
  • krupna sol za posipavanje
  • naranča, naribana korica

** sladoled od vanilije, espresso kava

Upute:

U veći, plitki kalup stavite papir za pečenje i lagano ga nauljite. U lončiću na laganoj vatri zagrijati šećer, med, kukuruzni sirup i kavu. Kuhati otprilike 5 minuta dok se smjesa ne karamelizira, maknite s vatre pa dodajte bademe, maslac, sitnu sol i prašak za pecivo. Sipajte u kalup obložen papirom, posipajte krupnom soli i naribanom koricom naranče. Odložite u zamrzivač nekoliko sati. U zdjelicu poslužite sladoled od vanilije, zapiknite raskomadane komadiće čokolade i prelijte rashlađenom kavom.

@andhikaramap

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori