Design District Zagreb nominiran za Veliku nagradu

dizajn distrikt naslovna

Izložbe Pregled hrvatskog dizajna bienalne su izložbe Hrvatskog dizajnerskog društva čiji je cilj pružiti uvid u kvalitetnu dizajnersku produkciju nastalu u periodu od dvije godine. Ovogodišnja će se održati  od 13. rujna do 16. listopada 2016. godine. Izložba hrvatskog dizajna žirirani je prikaz recentne dizajnerske produkcije tijekom dvogodišnjeg razdoblja u različitim dizajnerskim disciplinama i tradicionalno se održava u Muzeju za umjetnost i obrt.

Selekcijska komisija Izložbe hrvatskog dizajna 1516 (u sastavu Iva Babaja, Andrej Filetin, Marko Golub, Silva Kalčić, Đuro Korač, Mladen Orešić i Koraljka Vlajo) odlučila je o tri nominacije za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva. O dobitniku Velike nagrade odlučivat će međunarodni Ocjenjivački sud Izložbe 1516, a odluka će biti objavljena na otvorenju Izložbe, 13. rujna 2016. u Muzeju za umjetnost i obrt.

DDZ_Lokalni_partner_Booksa_2_Photo_By_Marija_Gašparović.jpg.jpg

Ove godine nominirani su Design District Zagreb, Numen/ForUse sa svojim instalacijama Tape, Net i Tube te projekt tipografije Louvre Serif i Louvre Sans studija SDDS, autorski rad dizajnera Sandra Dujmenovića i Marka Hrastovca.

dizajn d slide r3

Ove godine je zagrebački festival Design District Zagreb održan je prvi put od 16. do 19. lipnja, a usmjeren je na promociju lokalne kreativne scene unutar zagrebačke četvrti koja se prostire uz Martićevu ulicu. Design District Zagreb u razdoblju od samo nekoliko dana pokazao je kako je iz nedvosmisleno dizajnerske vizure moguće osloboditi i taktički osvijetliti svu vitalnost jednog malog gradskog poteza inspirirajući se i povezujući sa svima, od kulturnih, dizajnerskih i komercijalnih aktera koji tamo borave i djeluju, do lokalne zajednice, sadržaja, skrivenih mjesta i priča koje čine njen svakodnevni život.

NUMENplakat 003,1 post

Nastanjive instalacije grupe Numen predstavljaju izuzetno inspirativan iskorak uglednog hrvatsko-austrijskog dizajnerskog studija iz njihovog matičnog područja prema svojevrsnom sjecištu dizajna, vizualne umjetnosti i arhitekture, koji je u početku bio istraživačkog i eksperimentalnog karaktera, da bi se tijekom posljednjih sedam godina razvio u autonoman projekt koji teče usporedo i ravnopravno s Numenovim zapaženim djelovanjem u industrijskom dizajnu i scenografiji.

NUMENexhib 017 post

Samo u protekle dvije godine ove instalacije postavljene su u reprezentativnim izložbenim i javnim prostorima širom svijeta, uključujući i Palais de Tokyo u Parizu. Instalacije kao što su Tape, Net i odnedavno Tube, transformiraju prostore u koje useljavaju, humaniziraju ih i mijenjaju doživljaj boravka u njima otvarajući posjetitelju/korisniku inače nemoguće vizure i mogućnosti kretanja. Numenove instalacije su dizajn namijenjen igri i ponovnom otkrivanju našeg vlastitog izgrađenog okruženja, koji se inspirira kontekstom i tako uvijek iznova gradi, preoblikuje i obnavlja.

 

louvre post 6

Projekt oblikovanja ekskluzivne tipografije muzeja Louvre (koja je dio novog vizualnog identiteta muzeja iza kojeg stoji francuska agencija Dream On) višestruko je značajan za hrvatski dizajn. S jedne strane, činjenica da su hrvatski dizajneri autori jednog od ključnih elemenata vizualnog identiteta najslavnije svjetske muzejske institucije postavlja domaću tipografsku i širu dizajnersku kulturu u kontekst globalne razine.

louvre post 2

louvre post 1

Foto: Marija Gašparović, Sanjin Kaštelan, Iva Hrvatin, Günter Richard Wett, Numen/For Use

 

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori