Cool europski kvartovi

@igorfain

@igorfain

Da svaki grad ima bolje i lošije kvartove, svatko sazna i vidi, možda ne na prvom putovanju, no svakako tijekom drugog ili trećeg posjeta. Gradovi kao London, Barcelona, Pariz, Madrid, Beograd, Amsterdam, Prag, Beč, Kopenhagen, Rim, Ljublja, Stockholm i dr. svakako imaju one cool kvartove. To su mjesta gdje se uvijek nešto drugačije događa od ostatka cijeloga grada, a o kojim kvartovima u ovim europskim gradovima se radi i po čemu su toliko posebni pročitajte u nastavku…

O Londonu smo mnogo puta pisali, što o njegovom kulturnom sadržaju, turističkoj ponudi ili ste mogli pročitati nešto drugačiji putopis. No, britanski grad koji  ima jedan od najcool kvartova svakako je Manchester i njegov kvart Ancoats.  Nekoć jedno od najvažnijih industrijskih središta 18. stoljeća, Ancoats je sada zanimljivo mjesto neovisno razvijanih poslova i zanata.

@adam.ara, Ancoats

@adam.ara, Ancoats

Znamenitosti i središte Barcelone svakom putniku poznate su već i preko vodiča, knjiga, kataloga i monografija, no njezin dio Malasaña predio je Madrida u kojemu se nalazi ‘Comillas Pontifical University’, no poznato je i kao mjesto rođenja ‘La Movida Madrileña’ – kulturnog pokreta koji se razvio nakon smrti generala Francisca Franca 1975. Danas je jedno od najpopularnijih mjesta noćnog života, no i ulične umjetnosti, koju možete u potpunosti doživjeti prolazeći kvart sami ili s turama ‘Madrid Street Art Project’.

Rock-Ola Padre Xifre

‘La Movida Madrileña’, Rock-Ola Padre Xifre

Grad zaljubljenih, Pariz, osim najpoznatijih punktova u centru ima i dva sjevernoistočna kvarta koja su sada posebno zanimljiva za doživjeti i boraviti u njima – Belleville i Ménilmontant. S pristupačnim cijenama kafića i barova te ultimativnom atrakcijom – jednim od najpoznatijih groblja umjetnika, pjevača, pisaca kao što su Oscar Wilde i Edith – Père Lachaise grobljem, ova dva kvarta postala su nezaobilazno mjesto posjeta Pariza.

@carrieflump

@carrieflump

Posljednjih nešto više od pet godina mjesto Savamala iza željezničkog kolodvora u Beogradu postao je pravi kreativni ‘hub’ grada i nezavisni centar umjetnosti koji nikako ne smijete propustiti.

@burritomadre

@burritomadre

Amsterdam-Noord kvart je u Amsterdamu koji donosi boutique hotele nastale iz skladišta i prijašnjih popravnih domova. Također je dom najstarijem amsterdamskom kinu The Movies. Originalna arhitektura i njezino jedinstveno okružje čine ovaj dio Amsterdama jednim od zanimljivijih europskih lokacija.

@iamsterdam

@iamsterdam

Na par sati vožnje nalazi se Ljubljana. Prekrasan srednje veliki grad u Sloveniji postaje sve popularnija turistička destinacija i njezin kvart Metelkova u samom srcu grada nezaobilazna je lokacija koju morate posjetiti. Osnovana 1993. Metelkova je dom preko 1500 kulturnih događaja tijekom godine, a i jedan od najvećih urbanih skvotova u Europi.

@annafanzutti

@annafanzutti, Metelkova

Foto: Instagram

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori