Ljubičasti cheesecake za kišnu večer

cheesecake3

Cheesecake s borovnicama pronašli smo na blogu Torta, pinjur, pjat i zaključili da bi nevjerojatnom brzinom mogao izliječiti melankoliju koju izazivaju kišni oblaci. Cheesecake u bilo kojem obliku mnogima je omiljen desert, a u kombinaciji s voćem dobija sasvim drugačiju dimenziju. U nedostatku svježih, borovnice možete koristiti i zamrznute ili ih zamijeniti šumskim voćem, isprobano će funkcionirati. Recept pročitajte u nastavku.

cheesecake1

Podloga:
250 g Digestive McVities keksa
90 g maslaca

Kekse usitnite i pomiješajte sa rastopljenim maslacem. Dno kalupa za tortu (s odvojivim rubom) obložite pek papirom te čvrsto utisnite smjesu keksa i maslaca na dno kalupa. Poravnajte. Zapecite podlogu u prethodno zagrijanoj pećnici 5 min na 200°C. Izvadite i ostavite da se hladi. Smanjite temperaturu pećnice na 175°C.

Sirni nadjev:
200 g borovnica
200 g aronije
400 g sirnog namaza
300 g milerama
250 g kristal šećera
2 jaja
2 žumanjka
30 g škrobnog brašna (gustina)
1 dcl vode

cheesecake5

Najprije odvojite malo aronije i borovnica i ostavite ih za dekoraciju torte. Ostatak kratko prokuhajte s 1 dcl vode. Nakon kuhanja ja sam imala 350 g umaka. Mikserom miješajte sirni namaz, mileram i šećer dok se šećer ne rastopi. Dodajte škrobno brašno, jedno po jedno jaje i jedan po jedan žumanjak. Na kraju umiksajte umak od borovnica i aronije.

Izlijte dobivenu smjesu preko podloge od keksa i stavite peći 45 min (peć je na 175°C). Preporučam da kalup za tortu stavite na pleh da vam se – kao meni – ne dogodi da maslac iscuri iz podloge po dnu pećnice. Pripremite preljev.

cheesecake2

Preljev:
300 g milerama
50 g kristal šećera

Izmiksajte šećer i mileram dok se šećer ne otopi.

Nakon 45 min pečenja cheesecake će vam još uvijek biti lagano lelujav u sredini i vjerojatno će se malo napuhati, no bez brige tako i treba biti. Na cheesecake izlijte preljev, poravnajte ga i vratite sve u peć. Ugasite pećnicu. Neka cheesecake stoji još 10-15 minuta u pećnici. Nakon 15-ak minuta ga izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu i onda ga stavite u hladnjak – neka prenoći.

Sutradan nožem lagano odvojite cheesecake od obruča, maknite obruč, a cheesecake lagano pogurajte neka klizne na tanjur za serviranje. Dekorirajte ostavljenim borovnicama i aronijom te listićima metvice.

cheesecake4

Foto: Torta, pinjur, pjat

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori