Najfiniji brazilski kruščići

Najfiniji brazilski kruščići

Ako ste imali priliku jesti u nekom brazilskom restoranu, zasigurno ste već isprobali njihov sirnati kruh zvan Pão de queijo. Napravljen je od tapioca škrobnog brašna te može biti sjajna bezglutenska zamjena za kruh. U nastavku vam donosimo recept, kako biste te fine brazilske ‘kruščiće’ mogli napraviti i kod kuće. No prvo doznajte zašto je tapioca dobra i za naše zdravlje!

Bogata škrobom koji se dobiva iz korijena latinoameričkih biljaka manioka (cassava, yucca) i tapioka. Iako čisti ugljikohidrat (škrob) tapioka je zdrava lako probavljiva hrana, osobito kad se miješa s drugim namirnicama. Najčešće se u kulinarstvu koristi za pripremu pudinga obzirom da u kontaktu s toplom vodom ili mlijekom postaje želatinasta. Obzirom da je bez ukusa i mirisa u nju se mogu dodati razne arome, jaja, mlijeko, vrhnje, sladila…

Sastojci:
1 jaje
175 g brašna tapioce
80 ml maslinovog ulja
160 ml mlijeka
65 g naribanog sira (ili ricotte)
1 žličica soli

Priprema:
U tavi zagrijemo (do vrenja) maslinovo ulje, mlijeko i sol. Kad proključa maknemo s vatre i umiješamo tapioca škrob. Smjesu pustimo da odstoji 10-15 minuta. Za to vrijeme smjesa će se ohladiti te u nju umiješamo sir i razmućena jaja. Dobro promiješamo. Od tijesta odvajamo po male količine kako bismo napravili kuglice. Njih posložimo na papir za pečenje te ih pečemo u pećnici dok ne poprime smećkastu boju. Jedite ih same ili s nadjevima, namazima i dodacima.

Preuzeto sa Sretna.hr.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori