Božićni kolači bez brašna

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

U više smo navrata pisali o Louieju, dragom nam odredištu za fini ručak ili večeru, a upravo oni u ovogodišnjoj blagdanskoj ponudi donose božićne kolače bez brašna koje smo i sami isprobali. Bezglutenska prehrana zavladala je u zadnje vrijeme jelovnicima, a ovakvi kolači odličan su izbor baš za takve sladokusce.

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

Najjednostavnija čokoladna torta

Zdravim, a okusom neodoljivim, kolačima ukrasite svoj stol i bez imalo grižnje savjesti prionite svom tom blagu. Svi ljubitelji slastica doći će na svoje s kolačima koji svojim punim okusom, zaokruženom aromom i privlačnim izgledom obogaćuju ne samo stol, već i trenutak uživanja u ovim bezgrešnim savršenim slatkim komadima. Na meniju se nalaze čokoladna torta, mousse od kokosa na dacquise podlozi, limun šnite i torta s mousseom od šljiva.

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

Limun šnite

A kako biste tu čaroliju božićnog uživanja u slatkome prenijeli i kući, donosimo recepte za dvije torte: čokoladnu tortu bez brašna i tortu s mousseom od šljiva i creme fraicheom. Da, dobro ste pročitali – čokoladna torta koja je od čokolade i s čokoladom. I najkremastija torta ikad.

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

NAJJEDNOSTAVNIJA ČOKOLADNA TORTA

150 g maslaca
130 g demerara šećera
6 jaja (odvojeno)
340 g tamne čokolade (min. 65% kakao udjela)
30 ml espressa ili jake crne kave
1/4 male žličice soli

Krema:
300 g čokolade
300 ml slatkog vrhnja

Biskvit:
Kalup promjera 26 cm namastiti i obložiti papirom za pečenje. Pećnicu ugrijati na 170 stupnjeva bez ventilacije.
Čokoladu i maslac zajedno otopiti na laganoj vatri, izmiješati da se dobije homogena, sjajna smjesa. Jaja razdvojiti, bjelanjke istući sa soli u snijeg. Žumanjke tući sa šećerom i kavom dok se ne udvostruče. U to umiksati smjesu kave i maslaca, pa na kraju lagano umiješati tučene bjelanjke. Izliti u kalup i peći otprilike 35 minuta.

Krema:
Čokoladu natrgati na male komadiće, preliti vrelim slatkim vrhnjem i izmiješati u homogenu kremu. Ostaviti da se ohladi i stegne dovoljno da je možete nanijeti na tortu. Ukrašenu tortu posuti kakaom i sjeckanim pistacijama.

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

TORTA S MOUSSEOM OD ŠLJIVA I CREME FRAICHEOM

Biskvit:
80 g bjelanjaka
45 g šećera
75 g mljevenih badema
28 g šećera u prahu
15 g rižinog brašna

Pomiješati rižino brašno, bademe i šećer u prahu. Bjelanjke istući s preostalim šećerom u čvrst snijeg pa spatulom lagano umiješati suhe sastojke. Peći oko 10 min na 175 stupnjeva u kalupu promjera 26 cm.

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

Torta s mousseom od šljiva i creme fraicheom

Mousse od šljive:
150 g pirea od šljive
10 g šećera
1 list želatine
100 g slatkog vrhnja

Želatinu namočiti u malo vode, a pire zagrijati sa šećerom. Rastopiti želatinu u pireu pa umiješati u slatko vrhnje koje ste istukli u ne prečvrsti slag. Nanijeti na ohlađeni biskvit i poravnati. Ostaviti da se stegne pa nanijeti mousse od creme fraichea.

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

Mousse od creme fraichea:
175 g slatkog vrhnja
38 g šećera
1.5 list želatine
125 g creme fraichea

Želatinu namočiti u malo vode, a slatko vrhnje istući u ne prečvrsti slag. Malo tučenog vrhnja zagrijati pa u tome rastopiti želatinu, pomiješati sve smjese i nanijeti na mousse od šljive.

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

Mousse od kokosa na daquise podlozi

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

Božićni kolači bez brašna - Louie, Zagreb

Foto: Sanja Jagatić

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori