4 slasne ljetne salate s lubenicom

4 slasne ljetne salate s lubenicom

@dewitclaudia

@dewitclaudia

Lubenica je idealno ljetno voće jer savršeno gasi žeđ, ima malo kalorija, sadrži iznimno mnogo vode, skoro 92%, porijeklom je iz Afrike, a najviše ih se uzgaja u Kini! Ove informacije nam, na žalost, ne koriste mnogo, osim natjecanja u nekom kvizu znanja, no dodatni su argument (ako vas itko ikada pita!) za skoro pa svakodnevno ljetno njezino stavljanje na jelovnik.

Jede se sirova, i iako vam to nikada ne bi palo na pamet, nakon ‘xy’ dana ili čak mjeseci jedenja na klasičan – narezane na kriške – način, odlučili smo ju pripremiti kao slasnu salatu koja može zamijeniti lagani ručak ili večeru. I to ne jednu, već četiri salate – četiri osnovna okusa! Slijedite naše stvarno jednostavne upute i moći ćete birati između slatke, kisele, ljute ili gorke salate s lubenicom.

@cookswithcocktails

@cookswithcocktails

Dakle, krenimo redom. Za sve varijante salate narežite lubenicu na kocke. Za prvu, slanu salatu trebat ćete narezanu lubenicu, feta sir, listiće bosiljka, maslinovo ulje, balzamički ocat, masline (tamne odkoštene po mogućnosti) i usitnjene bademe, pinjole ili indijske oraščiće, izbor je na vama. Omjeri također. Sve sastojke dobro promješajte te začinite uljem i octom.

Iduća, slatka salata, varijanta je prve, slane. Feta sir zamijenite mozzarellom. Izbacite masline i bademe te dodajte prepržene kolutove luka. Pokapajte malo agavinog sirupa ili med. Doro promiješajte. I to je to! Priprema – do 5 minuta. Idealno.

@mydiaryofus

@mydiaryofus

Ljuta salata s lubenicom odličan je spoj kockica lubenice, svježih krastavaca, listića mente i naribanog đumbira. Omjeri su također po želji. No, pazite da ne pretjerate s đumbirom, dodajte ga malo po malo i kušajte putem. Kada dođete do tog savršenog omjera reskog i svježeg krastavca, ljutine đumbira i arome mente – stanite. Salata je gotova.

A za sve ljubitelje gorkih salata tu je ona s lubenicom i rukolom (ili je rikolom?). Savjetujemo narezati lubenicu na ploške (a ako ste narezali na kockice – to je isto u redu) kako biste mogli složiti savršeni omjer kriške lubenice, što tanje narezanih šnita feta sira, mnogo, mnogo svježe, po mogućnosti divlje rukole i začinite s balzamičkim octom. Ali svega malo, ne želite da ocat ‘pojede’ divan spoj svježe lubenice i gorke rukole.

@cookingforkeeps

@cookingforkeeps

T.R.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori