4 inspirativne sportašice za koje možda ne znate

Zahvaljujući društvenim mrežama inspiracija u svim područjima iz cijelog svijeta je nadohvat ruke. Od glazbe, hrane, fotografije pa sve do sporta.

Bez obzira bavite li se sportom ili ne, doza motivacije nikad nije višak. Štoviše samo će vas potaknuti da budete bolji, jači, uporniji. Upravo smo takve, četiri inspirativne sportašice upoznali u Budimpešti na predstavljanju nove Nike kolekcije i kampanje Believe in more.

@kuczynska.maja

@kuczynska.maja

4 inspirativne sportašice

Sportski div novu kampanju u velikoj mjeri posvećuje ženama u sportu, rušenju granica, pokušajima da uvijek budu bolje nego prošli put.

Uvjeti bavljenja sportom nisu isti u svakoj zemlji. Mi ih uzimamo zdravo za gotovo, no brojne žene moraju se izboriti za svoju poziciju u dominantno muškom svijetu da bi uopće dobile mogućnost za treniranjem, a kamoli natjecanjem. Od malih nogu uvjetuje ih se da im nije mjesto na terenu nego kod kuće, uvjerenje koje se treba promijeniti što prije.

Sportašice Olga Kuraeva, Esra Nur Gökçek, Maja Kuczynska i Balqis Al Rashed suprotstavile su se uvriježenim mišljenjima i ostavile svoj trag u zemljama iz kojih dolaze. Pozitivni uzori za nove generacije – nas su apsolutno fascinirale. Upoznajte ih u nastavku.

Olga Kuraeva, Rusija

Olga Kuraeva je završila Plesnu akademiju Boljšoj teatra, ali cijelo su je vrijeme školovanja pratili komentari da njeno tijelo nije dovoljno dobro da bi se bavila baletom. Da ima prejake noge, glavu koja je previše okrugla, da nije dovoljno mršava. Nakon završetka bila je potpuno nemotivirana da nastavi dalje s plesom sve dok nije shvatila da je odustala od svoje ljubavi zbog nečijih riječi i subjektivnog mišljenja.

Odlučila je podučavati ples i obrazovati nove generacije. I tako je nastao projekt Independent s djecom u glavnoj ulozi koji je zamijetio i Nike. Olga je postala lice nove kampanje, a svojim učenicima poručuje da ne slušaju nikoga, čak ni nju.

Njen profil @kuraevaolga zaista je fascinantan, obavezno ga dodajte među svoje favorite.

Esra Nur Gökçek, Turska

Dvadesetogodišnja Esra pomiče granice u svojoj zemlji trenirajući triatlon. Toliko je predana sportskom životu da u mjesec dana uzima samo jedan dan odmora od treninga. Plivanje, bicikliranje i trčanje njen su život, a neće stati sve dok ne osvoji zlatne medalje na svim većim svjetskim natjecanjima, uključujući i Olimpijadu.

Inspiracija novim generacijama zaista nije imala lagan put do pozicije na kojoj se danas nalazi. Njen je djed prvo zabranjivao majci da se bavi sportom, a zatim i njoj, unatoč velikom talentu. Sve dok se obitelj nije preselila iz rodnog grada u otvoreniju sredinu i Esra se smjela upisati na plivanje zajedno s bratom. Njena je upornost na kraju rezultirala kampanjom za Nike, ali ona svakako ne namjerava stati samo na tome.

Pratite je ovdje – @esragokcek.

Maja Kuczynska, Poljska

Maja ima samo 17 godina, a već je svjetska juniorska prvakinja u indoor skydivingu. Budući da joj se otac bavi skokovima s padobranom, cijelu je svoju obitelj polako upoznavao sa sportom. Maja je prvi puta skočila s padobranom s 1o godina, a samo godinu dana kasnije ušla je prvi puta u indoor skydiving tunel. S 13 je već bila svjetska prvakinja, a danas je uvelike zaslužna za promociju i gradnju ovog sporta u svojoj zemlji.

Indoor skydiving je jedna od novijih sportskih disciplina, ne samo u Poljskoj. Uključuje ulazak u zračni tunel i koreografiju uz glazbu – ples i letenje u jednom. Maju već sada proglašavaju jednom od gracioznijih natjecateljica i predviđaju joj jako uspješnu karijeru. Kako bi zadržala maksimalnu agilnost, Maja uz odlaske do najbližeg zračnog tunela (kojih u Europi ima samo par) trenira s utezima i gimnastiku.

Pogledajte video u nastavku, zaista je fascinantan. A Maju pratite na Instagram profilu @kuczynska.maja.

Balqis Al Rashed, Saudijska Arabija

Balqis Al Rashed nije samo vrsna hula hoop plesačica, ona je i vizualna umjetnica i grafička dizajnerica. Video u kojem pleše hula hoop noseći niqab, potpuno prekrivenog lica i tijela, objavljen 2014. postao je viralan i tako ju je zamijetio Nike.

Iako se s hula hoop plesom počela baviti sasvim slučajno kako bi podržala prijateljicu, shvatila je koliko taj naizgled jednostavan dječji ples zapravo zahtijeva koncentracije i slušanja vlastitog tijela. Samo potpuno otpuštanje vanjskih podražaja i introspekcija rezultirat će dugotrajnom vrtnjom. Trenutak pada koncentracije je i trenutak pada obruča. Pogotovo za početnike.

Svojim radovima želi poručiti da bi svatko trebao biti slobodan i točno ono što želi, prihvatiti sebe i poručiti drugima da učine isto, a sve je to odlučila napraviti kroz ples.

Pratite je na profilu @balqis_alrashed.

Foto: Instagram

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori