Lice grada: Šetnja Sunčevim sustavom

sunce-1

Sunce

Jeste li ikada čuli za Sunčev sustav u Zagrebu? Da, u Zagrebu postoji skriveni Sunčev sustav, tj skulpture i oznake koje predsavljaju svaku planetu našeg sustava postavljenih na mjestima i u veličinama u omjeru prema skulpturi Prizemljenog sunca koja se nalazi u Bogovićevoj ulici u centru grada. Ova instalacija se zove Nine views (devet pogleda) i započela je Suncem postavljenim u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Umjetnik Ivan Kožarić je izradio i postavio to Sunce 1994. godine, a umjetnik Davor Preis odlučuje napraviti cijeli Sunčev sustav. To je bilo 2004. godine i ta instalacija dobiva ime ‘Nine views’.

sunce-2

Sunce

sunce-3

Planeti su kugle napravljene od nehrđajućeg čelika i njihova veličina i udaljenost je proporcionalna Sunčevom sustavu kada uzmemo u obzir Kožarićevo sunce. Dakle, krenimo sa Suncem i prvim planetima – na virtualnu šetnju vodi vas fotograf Ivan Klindić, odnosno Lice grada.

Odlična je ideja za izlet po Zagrebu isplanirati rutu traženja tih planeta, a gdje se svaki nalazi možete saznati slijedeći fotoreportažu Lica grada, koja nas vodi od lokacije do lokacije gdje se planete nalaze.

zemlja-1

Zemlja

venera-3

Venera

uran-1

Uran

saturn-2

Saturn

pluton-1

Pluton

neptun-1

Neptun

merkur-3

Merkur

merkur-1

Merkur

mars-2

Mars

jupiter-2

Jupiter

 

Foto: Ivan Klindić, Lice grada

 

Komentari