Lice grada: Najljepša kuća u Zagrebu

kuca-kalina-1

Kuća Kalina jedno je od ključnih arhitektonskih ostvarenja u gradu i ogledni primjer secesijskog stila s početka 20. stoljeća. Ono zbog čega se najviše izdvaja od okruženja, njeno je pročelje u potpunosti obloženo keramičkim pločicama. Otkad je obnovljena, ponovno je zasjala onako kako je zamišljeno te ne iznenađuje njen epitet jedne od najljepših kuća u Zagrebu – s njom vas upoznaje Ivan Klindić, sa stranice Lice grada.

kuca-kalina-7

Smještena na križanju Masarykove i Gundulićeve, kuća Kalina najupečatljiviji je u ugao. Izgrađena je 1903. – 1904. godine kao stambena kuća bogatog industrijalca Josipa Kallinu, vlasnika i direktora tvornice – keramike.

kuca-kalina-8

U tada aktualnom secesijskom stilu, kuću je izgradio veliki zagrebački arhitekt Vjekoslav Bastl, a danas se kuća smatra jednim od najvažnijih ostvarenja secesijske arhitekture u srednjoj Europi.

kuca-kalina-6

Trokatna kuća je tzv. uglovnica s balkonima, a ističe se naročito vrijednim pročeljem obloženim višebojnim keramičkim pločicama u pretežito plavoj i žutoj boji. Ugao oko balkona na svakom katu, kao i posljednju etažu, krase klasični art deco floralni motivi, dok je u zoni prvoga kata pločicama izveden motiv šišmiša.

kuca-kalina-2

Kao što se da naslutiti, jedan od razloga za oblaganje pročelja keramičkim pločicama bila je i promidžba Kallininog poduzeća, čime je ova kuća pretvorena u golemu reklamu koja je funkcionirala na više razina.

kuca-kalina-3

Više zagrebačkih priča čeka vas na stranici Lice grada.

Foto: Lice grada

Komentari