Lagana ljetna salata od lubenice i avokada

Ova naizgled neobična kombinacija definitivno će biti savršena za vruću sezonu. Ne samo da osvježava, već je i puna zdravih nutrijenata. Na samu pomisao ljeta većina nas sjeti se one hladne, sočne i slatke lubenice iz hladnjaka. Ona odmah gasi žeđ, štiti srce, sadržava vitamin C, karotenoidni fitonutrijent, likopen, koji joj također daje karakterističnu crvenkasto-roza boju. Također, likopen, uz beta-karoten i vitamin A, pruža snažnu antioksidativnu zaštitu. Kada u sve to još dodamo i avokado, hranjivim vrijednostima nema kraja. Ovaj recept je odličan za predjelo ili pak dodatak svakom jelu (napravite ga malo više jer će gosti sigurno tražiti još!). Mozzarellu možete lako zamijeniti feta sirom, ako želite malo slanije. Također, u salatu možete dodati i neki umak po želji, iako mi ovu salatu volimo baš ovakvu kakva jest. Dodatne varijante možete istražiti na blogovima Foolproof Living i Ilana Freddye.

Sastojci (za 6-8 ljudi kao predjelo):
• 1 mala ili ½ velike lubenice, narezane na komadiće
• 2 zrela avokada, također na komadiće
• 6 ½ mozzarelle
• 10-12 cherry rajčica
• Sok od 2 limete
• Čajna žličica čilija (po želji)
• Sol i papar
• Malo svježeg bosiljka, grubo rastrganog

U velikoj posudi lagano pomiješajte lubenicu, avokado, mozzarellu i cherry rajčice. Prelijte sve limetinim sokom i po želji dodajte čilija. Začinite soli, paprom i na kraju dodajte bosiljka.
Ovu salatu možete pripremiti unaprijed i pustiti da se hladi u hladnjaku i do 4 sata prije serviranja. Dobar tek!

Tekst: Bruna Tomšić

Foto: Instagram

Komentari