Još kulture u siječnju

HNK

HNK

Za sam kraj mjeseca Filozofski teatar sprema pravu poslasticu, požurite nabaviti karte, sa svakim danom ih je sve manje i manje. Naime, u nedjelju, 29. siječnja u 20 sati u Filozofskome teatru gosti Srećka Horvata su Bobby Gillespie i Franco B. Bifo. Bobby Gillespie rocker je i pjevač kultnoga rock-sastava Primal Scream, čiji je posljednji album Chaosmosis izravno inspiriran filozofijom Franca B. Bifa. Bobby je škotski glazbenik koji je sredinom 80-ih svirao u The Jesus and Mary Chain, a od tada je pjevač grupe Primal Scream, nastale u Glasgowu, pod utjecajem Rolling Stonesa i Beatlesa.

Bifo

Franco B. Bifo

Franco B. Bifo, rođen 1948. u Bologni i jedan je od najzanimljivijih talijanskih filozofa, koji je prošle godine gostovao u beogadskome Narodnom pozorištu u sklopu Filozofskoga teatra, a sada prvi put gostuje u Filozofskome teatru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. On je 1970-ih godina sudjelovao u radu kultne piratske radio stanice Radio Alice, a zatim je surađivao s Felixom Guattariem u njegovoj “šizoanalizi”. Objavio je niz knjiga o financijskom kapitalizmu, kraju budućnosti i tehnologiji.

Sve informacije o gostovanju te o kupnji karata možete saznati na hnk.hr.

zgraf12_gif-final

Krajem ovog tjedna, u petak, 20. siječnja filmski program Eduzgrafa donosi četiri filmska bloka koji su osmišljeni kao poglavlja: Društvena nostalgija?, Vizualne refleksije, Život s modernizmom i Društvene reprize. Kroz Društvene nostalgije?, Život s modernizmom i Društvene reprize tematski fokus je na odnosu prema kulturnom naslijeđu socijalizma, prostornoj i vremenskoj memoriji, odnosu prema kolektivnim ratnim traumama te borbom za socijalna prava. Posebno poglavlje Vizualne refleksije bavi se kreativnim eksperimentalnim procesima vizualne naracije.

Svaki od filmova direktno se referira na dizajnerske radove unutar izložbi Revije i Teme Zgrafa 12. Odabrana su filmska ostvarenja primarno hrvatskih redateljica i redatelja kako bi ovom parcijalnom selekcijom razotkrili na koji se način u nacionalnoj produkciji odnosimo prema delikatnim, problematičnim i bitnim temama Društvenih repriza.

Detaljan raspored projekcija možete saznati na Facebook stranici, a sve o Zgrafu na službenoj stranici zgraf.hr.

Ovogodišnji program galerije Živi Atelje DK otvara se večeras, u srijedu, 18. siječnja u 19 sati sa samostalnom izložbom Maše Bajc. Umjetnica u svojoj umjetničkoj praksi najviše koristi fotografiju i srodne medije. Njen se rad često temelji na osobnom iskustvu poimanja prirode i prostora te svijeta koji nas okružuje. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Fotografiju je magistrirala 2010. na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, savezna država NY, gdje stječe diplomu MFA in Imaging Arts. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Zaposlena je kao asistentica na Katedri za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do subote, 21. siječnja i bit će dostupna i tijekom Noći muzeja 27. siječnja.

15994465_1721986794797642_120698570302787338_o

Izložba Hoću ljeto splitskog akademskog umjetnika Ivana Listeša otvara se u srijedu 25. siječnja 2017. u 19 sati u Galeriji Zvonimir, Bauerova 33. Nakon male uvertire, svojevrsne ‘sneak peek’ izložbe u Europskom domu koja je održana krajem prošle godine, Ivan Listeš predstavit će se s ukupno 24 rada uključujući i najrecentnije radove koji do sada nisu izlagani hrvatskoj publici. Njegovi radovi prikazuju mikrokozmos ispunjen nadrealnim prizorima izgubljenih dalmatinskih gradova – nešto čemu se radujemo u ovim tmurnim i sivim zimskim mjesecima.

Doček

Nepoznato

Foto: Primal Scream

Komentari