Kultura i Zagreb: 7 izložbi

Igor Hofbauer

Igor Hofbauer

U Zagrebu se ovaj tjedan mogu pogledati jako interesantne izložbe – neke se tek otvaraju, a nekima je danas zadnji dan pa ako niste imali planove nakon radnog dijela dana, mogli biste ga baš privesti kraju u galeriji, okruženi umjetnišću.

U galeriji Bravo u 17 sati otvara se izložba ciklusa izložaba 3 dana dosta koji ovog puta publici donosi radove Igora Hofbauera. Posljednjih dvadeset godina Igor Hofbauer djeluje najviše na polju vizualnog izražavanja uz glazbu – najprepoznatljiviji je po brojnim plakatima i programskim knjižicama koje je ilustirao za klub Močvara. Pored toga, Igor je ilustrirao brojne omote i plakate za domaće bendove kao što su Pips, Chips & Videoclips, TBF i drugi, no isto tako i za strane bendove poput Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota te Jon Spencerove Heavy Trash… Izložba se otvara danas u 17 i otvorena je za javnost sljedeća tri dana.

Ivica Drusany, MSU

Ivica Drusany, MSU

Jedan od hrvatskih najistaknutijih konceptualnih umjetnika Dalibor Martinis sutra će, u četvrtak 3. studenog, u 17 sati u garaži Muzeja suvremene umjetnosti izvesti akciju naziva Vječna vatra gnjeva. Dugogodišnji projekt Vječna vatra gnjeva Dalibora Martinisa komemorira, arhivira i ponovno ustoličuje čin pobune koji se na rubovima velikih gradova zbiva neredovito, a učestalo, iskazujući se u pravilu paležom automobila. Analizirajući njihovu brojnost, lokacije i učestalost od Berlina do Karachija, Dalibor Martinis smatra da je riječ o možda najznakovitijim iskazima složenosti opće političke situacije suvremenog svijeta.

Akcija Vječna vatra gnjeva posljednjih je godina izvedena u Ljubljani, Grazu, Labinu, Subotici i Dubrovniku. Spaljeni automobil postat će dio izložbe Dalibora Martinisa ‘Data Recovery 1969 – 2077’ koja se otvara 6. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Više informacija o akciji možete saznati na Facebook stranici.

Mladen Stilinović

Mladen Stilinović

Mladen Stilinović

Mladen Stilinović

Ovog vikenda, od 4. do 6. studenog, započinje prva od šest epizoda serije izložbi Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) u organizaciji kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW i u suradnji s Kathrin Rhomberg. Projekt će predstaviti radove iz bečke umjetničke zbirke Kontakt s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju, a posvećen je nedavno preminulom hrvatskom umjetniku Mladenu Stilinoviću po čijem radu je i nazvan. Prva epizoda trajat će od 4. studenog do 10. prosinca 2016. u prostorima Studija Sanje Iveković, Galerije SC, Galerije Miroslav Kraljević, stana Softić, Galerije Nova i Bookse.

Ivan Ladislav Galeta

Ivan Ladislav Galeta

Projekt počinje u petak 4. studenog u 18 sati na adresi Savska 1 otvorenjem arhiva Sanje Iveković Privatni Dokumenti. Javnosti će prvi put bio omogućen uvid u različitu dokumentaciju i materijale iz ateljea Sanje Iveković koji otkrivaju složene faze istraživanja i pripreme za realizaciju njezinih projekata. Izbor uključuje bilješke, skice, liste dijaloga vezane uz njene video radove, feminističku biblioteku, fotografije iz privatnih albuma vezane uz aktivističku i feminističku scenu te raznu dokumentaciju za nerealizirane projekte kao i za recentne prijedloge za razne spomenike.

Friedl Kubelka, 1966, autoportret

Friedl Kubelka, 1966, autoportret

Večer se nastavlja u istoj ulici, na broju 25, u Galeriji SC gdje će se u 19 i 30 otvoriti izložba austrijske umjetnice koja djeluje u mediju filma i fotografije Friedl Kubelke FK – Friedl Kubelka. One Is Not Enough. Program otvorenja popratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom u 20 sati. Pored dvanaest kratkih filmova, projicirat će se dijapozitivi s portretima nezavisnih filmaša poput Jacka Smitha, Paula Sharitsa, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea te će se izložiti rijetko viđene serije fotografija.

Street art Karnewall grupna je izložba koja se otvara u četvrtak 3. studenog u 20 sati u Galeriji Sivoj u Pierottijevoj ulici 11 u AKC MEDIKA.  KA-MATRIX i Autonomni kulturni centar Attack! Organiziraju zajedničku izložbu karlovačkih i dugoreških umjetnika koji svoj rad baziraju na street art estetici.

Ranko Ajdinović

Ranko Ajdinović

Izložba je nastala kao dio istoimenog projekta koji se provodi kroz platformu Clubture. Događanju u Zagrebu prethodilo je zajedničko gostovanje umjetnika iz Zagreba, Karlovca i Duge Rese u Lovincu i Vukovaru gdje su se tamošnjoj publici predstavili izložbom i uličnom akcijom – crtanjem grafita. Osim izložbe, u Lovincu su se održale radionice s učenicima i učenicama osnovne škole Lovinac. Cilj radionica stencil, sticker arta, paste upa i grafita bila je popularizacija street arta i aerosol umjetnosti. Nakon Zagreba izložba i popratni program uličnih akcija sele u Dugu Resu i Pulu.

Na izložbi će biti prikazani radovi Tally Rayne Adams, Leonarda Lesića, Ranka Ajdinović i drugih koji svoje radove često predstavljaju i na gradskim pročeljima te su jedni od najangažiranijih umjetnika na lokalnoj nezavisnoj kulturnoj sceni.

Medika

Tally Rayne

Ovogodišnja izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija održat će se u sklopu Interlibera, koji se otvara utorak 8. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Na 35. jubilarnoj izložbi, koja se u kontinuitetu održava od 1982. godine će izložiti 685 novih naslova – kataloga izložaba i muzejskih zbirki, vodiča kroz stalne postave, monografija i časopisa kao i 11 elektronička izdanja i 290 plakata nastalih u produkciji muzeja i galerija.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluje 120 muzeja iz 68 hrvatskih gradova i u nedostatku specijaliziranih muzejskih knjižara ova izložba je najcjelovitiji i jedini oblik predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija, a ujedno jedinstvena prilika za sve posjetitelje Interlibera da se upoznaju sa muzejskim izložbama i događanjima koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu. Kao i svake godine, knjižni noviteti u najvećem broju obrađuju likovne teme. Ovom prilikom skreće se pozornost na likovne monografije i opsežnije kataloge renomiranih slikara, kipara i arhitekata – Kipar Johannes Komersteiner i njegov krug (Muzej za umjetnost i obrt), Alberto Giacometti: Portreti sadašnjosti (Umjetnički paviljon u Zagrebu), Munir Vejzović: Zagrljaj erotike i plastike (Moderna galerija, Zagreb), a pažnju će svakako privući i Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb).

Interliber

Ako ste složili raspored izložaba sljedećih dana, a danas nemate ništa u planu – svakako posjetite izložbu Partenca Renate Poljak u Galeriji Kranjčar. Izložba je otvorena do 3. studenog i donosi nove radove naše poznate, međunarodno priznate umjetnice Renate Poljak, koja je svojim umjetničkim djelovanjem možda prisutnija u inozemstvu nego li na našoj sceni.

Renata Poljak

Renata Poljak

Središnji dio izložbe predstavlja najnovija autoričina video instalacija, video film Partenza (Odlazak) okružen istoimenom i tematski identičnom autoričinom serijom od 8 foto kolaža formata 130 x 90 cm na alubondu. Ova pažljivo smišljena cijelina prethodno je bila pokazana u Umjetničkoj galeriji u Splitu i Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, koji će zajedno s Galerijom Dešković iz Bola na Braču i domaćinom ove izložbe, zagrebačkom Galerijom Kranjčar, izdati i autoričin Art – book čija se promocija očekuje početkom sljedeće godine.

Komentari