Kuhano vino na dva načina

Osnovno blagdansko piće za duge tople večeri svakako je kuhano vino. Iako je proslava dočeka Nove godine iza nas, još smo u blagdanskom raspoloženju te koristimo ovu zimsku atmosferu da svaki (posljednji) trenutak takvim i učinimo.

Tražeći recept za savršeno kuhano vino (ne, nismo ga htjeli samo prokuhati sa cimetom, klinčićem i šećerom) naišli smo na blog howsweeteats.com s odličnim zimskim receptima i još boljim receptom za kuhano vino. Zapravo, za dvije vrste kuhanog vina.

mulled wine post 3

Neki vole više crno, neki bijelo, a mi donosimo recepte za obje varijante, tako da će svatko moći uživati u ovom dragocjenom zimskom napitku.

Krenimo s uputama za oba recepta – i crno i bijelo vino začinjena su s jabukovačom, vanilijom i voćem. Crno je zaslađeno s javortovim sirupom, dok je bijelo zaslađeno s kombinacijom meda i đumbira. Oboje su odlična kombinacija okusa, to morate priznati!

mulled wine post 2

Obje vrste vina servirajte s štapićem cimeta umjesto slamke i sa zvjezdastim anisom i komadićima voća. Efekt je zagarantiran.

Sastojci za kuhano bijelo vino:

1 boca suhog bijelog vina, npr chardonnay
1 1/2 šalice jabukovače
1/3 šalice meda
1/3 šalice brusnica
1 narezana naranča
1 anarezana jabuka
4 štapića cimeta
1 mahuna vanilije
1 čajna žličica klinčića
1 komad (veličine čajne žličice) đumbira

Sastojci za kuhano crno vino:

1 boca polusuhog crnog vina, nrp cabernet
2 šalice jabukovače
1/3 šalice javorovog sirupa
1/3 šalice cijelih brusnica
1 narezana naranča
1 narezana jabuka
4 štapića cimeta
4 zvijezde anisa
1 mahuna vanilije
1 čajna žličica cijelih klinčića

mulled wine post 1

Sastojke za jedan i drugi recept zajedno odjednom promješajte i stavite kuhati na laganoj vatri. Čim vino krene vriti, ugasite vatru. Servirajte s navedenim sastojcima u čašama, ne zaboravite štapiće cimeta umjesto slamki!

T.R.

Foto: Instagram, Facebook

Komentari