Kuća iz snova na jugu Švedske

kuca-svedska-1

Skandinavski stil uređenja interijera trend je koji ne jenjava, samo se razvija, nadograđuje i evoluira ostavljajući prepoznatljivi pečat. Minimalizam je njegova glavna odrednica, no u ovom se slučaju očituje samo bijelom bojom koja dominira u interijeru.

kuca-svedska-10

Kuća u koju smo zavirili nalazi se na samom jugu Švedske, u mjestu Höllviken. Rezidencijalno područje glasi kao popularna destinacija za odmor na sjeveru, okruženo je plažama i naseljeno pretežno vikendicama, no sve više ljudi odabire ga kao mjesto za stalni život. U spomenutoj kući živi četveročlana obitelj s dva psa, unutar interijera koji spaja hladnoću sjevera s toplinom brojnih sitnica donesenih s putovanja.

kuca-svedska-13

Prednost bijelih interijera je da se u njih može smjestiti više detalja bez da izgledaju nametljivo. I upravo je to učinjeno u ovoj kući – memorabilija s putovanja, slike na zidovima, ukrasni svijećnjaci, vaze, zdjele, sve se harmonično isprepliće iz prostorije u prostoriju.

Dok bijela boja dominira, ublažavaju je komadi s toplijim predznakom – neobrađene drvene površine i krzneni prekrivači u brojnim kutevima doma. S obzirom na danje svjetlo koje zimi vrlo brzo nestaje, kuća je zamišljena tako da što više prirodnog svjetla može prodrijeti u svaku prostoriju. Zato odaje dojam prozračnosti koji je pojačan bjelinom zidova i drugih komada u domu.

kuca-svedska-2

Samo je pod izveden u sivoj boji, a komplementarno toj površini odabrani su detalji geometrijskih uzoraka da bi se što efektivnije razbila sterilna struktura. Što više zelenila i biljaka raznih veličina u prostoru imperativ je u skandinavskim interijerima kako bi se dobilo na živosti prostora, pa čak i kad se radi o kupaonici.

kuca-svedska-9

Prošećite malo interijerom kroz fotografije, možda pronađete neke ideje za sebe.

kuca-svedska-11

kuca-svedska-3

kuca-svedska-5

kuca-svedska-12

kuca-svedska-4

kuca-svedska-6

kuca-svedska-7

kuca-svedska-8

Foto: Mia Kann-Bongstorp

Komentari